Какво следва след совалката на Зеленски в Лондон, Париж и Брюксел - преговори с Русия или голяма офанзива?

Какво следва след совалката на Зеленски в Лондон, Париж и Брюксел - преговори с Русия или голяма офанзива?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.02.2023
  • Сподели:

 

Какво следва след изненадващата совалка на украинския президент Володимир Зеленски в Лондон, Париж и Брюксел - преговори с Русия или още по-ожесточена война между Москва и Киев? Този въпрос изникна, след като днес Зеленски неочаквано кацна в Лондон и се срещна с крал Чарлз III и премиера Риши Сунак, а тази вечер отива в Париж за разговори с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

 

 

Утре пък украинският лидер ще присъства на специална среща на европейските лидери в Брюксел, а също така ще говори пред Европейския парламент, който се събира на извънредно пленарно заседание в четвъртък сутринта. 

Каква е целта на тези съвместни срещи питат се всички извън кухнята на тайните преговори - дали евролидерите и Зеленски ще обмислят стъпки за водене на преговори с руския президент Владимир Путин или пък напротив в очакване на мощна руска зимна офанзива в навечерието на първата годишнина от т.нар. специална военна операция ще предоставят на Украйна ново модерно въоръжение. Или двете опции ще вървят паралелно.

Британският крал Чарлз III прие за първи път на аудиенция украинския президент Володимир Зеленски в Бъкингамския дворец в Лондон, която украинският лидер определи като "наистина специална".

Зеленски беше облечен с традиционните си зелени военни дрехи, когато пристигна в резиденцията на британския монарх този следобед.

Украинският президент е на първата си визита във Великобритания от началото на руската инвазия в Украйна и в обръщението си към британските депутати в Уестминстър хол каза, че ще използва възможността да благодари на Чарлз III от името на всички украинци за подкрепата, която монархът е демонстрирал за страната му още докато е бил принц на Уелс.

Зеленски каза, че аудиенцията при краля е била "наистина специален момент" и не пропусна да спомене военната служба на Чарлз III в кралските военновъздушни сили в миналото, като каза: "Кралят е пилот на военновъздушните сили, а в Украйна днес всеки пилот на ВВС е крал".

В миналото Чарлз стана известен с острите си нападки срещу руския президент Владимир Путин и анексията на Крим. Той предизвика дипломатически скандал, когато по време на дипломатическа визита в Канада през 2014 г. сравни Путин с Хитлер, припомня ДПА.

 

 

Същевременно Великобритания обяви, че незабавно ще увеличи военните си доставки за Украйна, за да ѝ помогне да отблъсне засилващата се руска офанзива и обеща, че ще обучава украински пилоти, предаде Ройтерс.

Информацията бе оповестена при пристигането на украинския президент Володимир Зеленски днес на острова. 

"Обединеното кралство бе една от първите страни, които се притекоха на помощ на Украйна. Аз съм в Лондон, за да благодаря лично на британския народ за подкрепата и на премиера Риши Сунак за лидерството", написа Зеленски в "Телеграм" под своя снимка от летището в компанията на Сунак.

Великобритания, която обучава украински военнослужещи, заяви, че ще подготви и украински пилоти за управление на "усъвършенствани изтребители, отговарящи на натовските стандарти в бъдеще". Лондон поясни, че това е "част от дългосрочна инвестиция в украинската армия".

Тази формулировка изглежда подсказва, че Великобритания все още не е променила решението си засега да не предоставя изтребители на Киев, коментира Ройтерс. 

Миналата седмица министърът на отбраната Бен Уолъс каза, че обучението на един украински пилот за управление на британски изтребител би отнело не по-малко от 35 месеца. 

Сунак днес заяви, че визитата на Зеленски е свидетелство за "куража и решителността" на Украйна, както и за "неразрушимото приятелство" между двете страни.

През последните шест месеца Великобритания обучи 10 000 украински военнослужещи и тази година ще подготви още 20 000, сочи информация на британското правителство.

Миналата седмица на острова пристигнаха украинци, които да бъдат подготвени за работа с танковете "Чалънджър 2".

 

 

Френският президент Еманюел Макрон пък се среща тази вечер с украинския си колега Володимир Зеленски в Париж в присъствието на германския канцлер Олаф Шолц, съобщи Елисейският дворец. Тримата лидери ще разговарят на вечеря в президентския дворец, каза пред АФП запознат източник.

Тази дипломатическа обиколка на украинския държавен глава идва в навечерието на първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. През декември Зеленски беше посрещнат като герой в САЩ, които са страната, доставила досега най-много оръжие на Киев.

Говорителят на Олаф Шолц потвърди пред АФП, че федералният канцлер ще бъде на вечерята в Париж. "Днес заминаваме за Париж, за се срещнем със Зеленски и Макрон. Оттам продължаваме пътуването си към Брюксел", каза говорителят Щефен Хебещрайт.

Европа ще затегне санкциите срещу Русия още веднъж около годишнината от началото на нейната инвазия в Украйна и това ще е сигнал за руския президент Владимир Путин, каза днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

„Путин няма да постигне целите си – не и на бойното поле и не чрез мир под негов диктат“, заяви канцлерът в реч пред депутатите в долната камара на германския парламент. Той добави, че ЕС ще защитава Украйна колкото е необходимо.

Германският канцлер разкритикува публичната надпревара сред някои държави за това кой може да достави повече и по-мощни оръжия на Украйна. Според него това  отслабва единството сред съюзниците.

Сближаването между страните се запазва и укрепва, като решенията първо се изготвят поверително и чак след това се съобщават публично, каза още Шолц.

„Това, което вреди на единството ни, е публичната надпревара между нас по отношение на бойни танкове, подводници, самолети“, добави той.

Шолц заяви, че бъдещето на Украйна е в Европейския съюз и че руският президент Владимир Путин няма да постигне целите си.

Германия ще изпрати първия батальон танкове „Леопард 2“ на Украйна до месец април, заяви от своя страна министърът на отбраната Борис Писториус, цитиран от "Франс прес".

„Смятам, че ще успеем да доставим един батальон в първите три-четири месеца на годината,“ каза Писторуис по време на посещение във Варшава и добави, че Берлин ще продължи да работи за бързото изпращане и на още бойни машини на Киев.

Държавните и правителствени ръководители на ЕС ще обсъдят последните събития около руската инвазия в Украйна, борбата с нарасналата нелегална миграция, както и икономиката в ЕС.

Вчера австрийският канцлер Карл Нехамер заплаши, че ако не бъде взето конкретно решение за укрепването на външните граници на Общността, ще наложи вето на заключителната декларация.

Нарастването на броя на нелегалните мигранти, една от целите на които е именно неговата страна, бе повод Австрия да гласува против присъединяването на България към Шенген през декември, както и да настоява по-късно за по-добра охрана на границата ни с Турция.

Засега Европейската комисия поддържа становището си, че ще помогне за увеличаване на наблюдението ѝ, но не подкрепя изграждането на ограда или стена, въпреки призивите на евродепутати от Европейската народна партия. Смята се, че причината  е намерението на председателката Урсула фон дер Лайен да се кандидатира за втори мандат за поста догодина, като подобна мярка може да я лиши от подкрепата на левите.

 

Станете почитател на Класа