Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията в Украйна е противозаконна, но е провокирана

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията в Украйна е противозаконна, но е провокирана
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.02.2023
  • Сподели:

Съоснователят на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс се изказа днес пред Съвета за сигурност на ООН по покана на Русия и заяви, че нейната инвазия в съседна Украйна е противозаконна. В същото време Уотърс добави, че според него тя е била провокирана, и призова за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс.

 

 

Русия свика днешното заседание на Съвета за сигурност, за да бъдат обсъдени доставките на оръжия в Украйна, и помоли известния британски музикант да се изкаже. Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев в писмо, публикувано на неговия сайт през септември.

 

 

 

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна "впечатляващия опит като изпълнител" на британеца, но посочи, че квалификациите му да говори за контрола на въоръженията и по въпроси от европейската сигурност "са по-малко очевидни".

Въпреки че нарече руската инвазия в Украйна "противозаконна", Уотърс също така заяви, че тя "не е била непровокирана", и осъди "провокаторите по възможно най-категоричен начин". Той не даде повече подробности. "Единственият разумен начин на действие днес е да призовем за незабавно прекратяване на огъня в Украйна", каза Уотърс.

 

 

Украинският постоянен представител при ООН Сергий Кислиця направи препратка към хита на "Пинк Флойд" "Още една тухла в стената" (Another Brick in the Wall), като заяви пред Съвета за сигурност: "Колко е тъжно за бившите му фенове да видят как той приема ролята на още една тухла в стената – стената на руската дезинформация и пропаганда."

Станете почитател на Класа