Планът на Берлин за „Град без автомобили“ предизвиква ожесточена словесна война

Планът на Берлин за „Град без автомобили“ предизвиква ожесточена словесна война
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.02.2023
  • Сподели:

Много посетители на Gräfekiez, оживен калдъръмен квартал на юг от центъра на Берлин, идват в търсене на нещо ново: татуировка от автентичен японски салон, рядка щампа от галерия извън мрежата, среща на бира в бар за гмуркане. Това лято те могат да се подготвят за още една новост: за поне три месеца местните власти планират да премахнат почти всички паркоместа в квартала като част от социален експеримент, предназначен да очертае бъдещето без автомобили на германската столица.
Колко точно ще продължи процесът, колко от улиците в квартала ще включва и дали свободните паркоместа ще бъдат запълнени вместо това с маси за пинг-понг, саксии или маси за хранене, съветът няма да разкрие преди неделните Берлински избори.
Решението да се задържи информацията може да е политически мотивирано: бизнесът за преминаване от точка А до точка Б се превърна в обект на ожесточена културна война между любителите на автомобили и мразещите автомобили в навечерието на гласуването. И експерименталният подход на Берлин за поставяне на началото на края на епохата на автомобилите не само отчуждава бензиновите лидери.
Метрополисът на река Шпрее е бил славен заради връзките си с обществения транспорт, гъсто изплетената мрежа от подземни и надземни влакове, трамваи, автобуси и фериботи, гарантиращи, че придвижването от един край на града до другия обикновено отнема по-малко от час. Широките пътища правят колоезденето популярно и сравнително безопасно.
„Берлин има много пространство и почти никакви пътуващи – много хора живеят близо до мястото, където работят. На теория има всички подходящи условия, за да се превърне в модел на „град на къси разстояния" по концепцията за компактни жилищни пространства, която урбанистите подкрепят повече от десетилетие", каза проф. Андреас Кние, изследовател на мобилността в Центъра за социални науки WZB, който ще ръководи проекта Gräfekiez.
Но напоследък Берлин се бори да превърне своите предимства в реална промяна. В центъра на Лондон и Париж притежаването на автомобили намалява. Берлин все още има най-ниския процент на притежавани автомобили в Германия, с 337 регистрирани превозни средства на 1000 жители през 2022 г., но броят на автомобилите по пътищата му непрекъснато нараства. Средствата, с които германските градове разполагат, за да оформят движението по пътищата си, са ограничени от федералните закони, които дават приоритет на свободното движение на превозни средства. Общините не могат да налагат зони от 30 км/ч по главните пътища, освен ако не докажат висок риск от инциденти. Либералната Свободна демократическа партия (FDP), която отговаря за министерството на федерално ниво, не показа никакви признаци на желание да пренапише всемогъщия закон за движение по пътищата.
Докато ръцете им остават вързани, зелените съветници в Берлин прибягнаха до партизански тактики, целящи да избутат колите извън центъра на града. По време на първото блокиране за коронавируса през 2020 г. няколко района на Берлин преначертаха пътната маркировка, за да създадат „изскачащи" велоалеи, за които се предполага, че помагат на велосипедистите да спазват физическо разстояние по време на пътуването си до работа. Много от новите платна са станали популярни постоянни елементи.
В началото на годината сенатът отиде по-далеч: от 2023 г. двуколесните превозни средства – включително велосипеди, мотоциклети и електрически скутери – имат право да използват безплатно паркоместа, които преди са били запазени изключително за автомобили в целия град.
Хипотезата зад последния експеримент в Gräfekiez е, че повечето жители, които оставят автомобилите си отстрани на озеленените с дървета улици, всъщност не се нуждаят от тях, за да се придвижват из града. Мисълта гласи, че едно лято, когато виждаме пространства, които преди са били използвани от играещи деца и вечери на открито, може да ги насърчи да ги изоставят завинаги.
„Идеята, която преследваме, е дали обществените пространства могат да бъдат изживявани и използвани по по-ефективни начини, отколкото да ги държим запазени за паркирани автомобили", каза Аника Геролд, общински съветник на Зеления район на Кройцберг, отговарящ за транспортните въпроси.
Но тъй като подробностите за експеримента без автомобили се пазят в тайна, скептицизмът в квартала е осезаем.
Вместо да се премахнат напълно местата за паркиране, местният кандидат на ХДС Тимур Хюсеин се застъпва за таксуване на собствениците на автомобили да ги използват, както правят в други градове – защото засега паркирането в Gräfekiez остава предимно безплатно.
„Добавянето на няколко стълба тук и там е напълно добре. Но цял квартал без коли – това е твърде много дори за зелените избиратели." каза Хюсеин.

Станете почитател на Класа