Тръмп с призовка за празна папка „Секретен вечерен брифинг“

Тръмп с призовка за празна папка „Секретен вечерен брифинг“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.02.2023
  • Сподели:

Адвокатите на Доналд Тръмп предадоха празна папка с надпис „Секретен вечерен брифинг", след като Министерството на правосъдието на САЩ издаде призовка за нейното предаване, когато прокурорите разбраха, че се намира в имението Мар-а-Лаго на бившия президент, съобщиха два източника, запознати с въпроса. Необявената по-рано призовка е издадена миналия месец, казаха източниците, а наскоро назначеният специален прокурор ескалира разследването на възможното неразрешено задържане на материали за националната сигурност и възпрепятстване на правосъдието от Тръмп.
Папката е била видяна в резиденцията на Тръмп от екип следователи, претърсили имотите му миналата година за останали документи, маркирани като класифицирани. Екипът прозрачно включил папкат в опис от имотите на Тръмп във Флорида, Ню Джърси и Ню Йорк.
Седмици след изпращането на доклада до Министерството на правосъдието, казаха източниците, федералните прокурори изискаха папката. Предполага се, че папката първоначално не е била върната, тъй като адвокатите са смятали, че „Секретен вечерен брифинг" не я прави класифицирана, нито е официална маркировка за класификация.
На министерството на правосъдието беше съобщено, че Тръмп понякога искал да запази пликовете, надписани „Класифицирани вечерни брифинги" с червени букви, като спомени след доставянето на брифинги, каза един от източниците.
Горе-долу по същото време, когато адвокатите на Тръмп предадоха празната папка – съобщено по-рано от CNN – те също върнаха през декември кутия с президентски графици в Мар-а-Лаго, от които няколко бяха маркирани като класифицирани, а през януари - лаптоп на който съдържанието на кутията беше сканирано миналата година от младши помощник.
Неправилното боравене с тези материали изглежда е било по невнимание – в който случай министерството на правосъдието едва ли ще ги включи в наказателното разследване, което е много по-фокусирано върху документите, които ФБР иззе от Мар-а-Лаго миналото лято.
В края на миналата година Тръмп нае екип от двама частни изпълнители с допуск за сигурност, за да претърсят имотите му, след като отделът каза на адвокатите му, че подозират, че бившият президент все още притежава класифицирани документи дори след обиска на ФБР през август. Изпълнителите намериха и незабавно върнаха два документа, и двата маркирани като класифицирани на ниво „СЕКРЕТНО", от кутии, които изглеждаха неотворени, тъй като бяха изпратени от Белия дом в края на управлението на Тръмп, съобщи преди това Guardian. След това, в Мар-а-Лаго през декември, изпълнителите откриха кутия, съдържаща главно президентски графици с няколко класифицирани документа и предупредиха правния екип да върне материалите на отдела на правосъдието, казаха източниците.
Точното естество на класифицираните документи остава неясно, но човек, запознат с търсенето, сравни тяхната чувствителност с графици за президентски движения – например президентско пътуване до Афганистан – които се считат за чувствителни, докато не се осъществят.
След като правният екип на Тръмп предаде кутията с графици, казаха източниците, те научили, че младши помощник на Тръмп – нает от комитета за политически действия на Тръмп „Спасете Америка", който е действал като асистент в политическия „Офис 45" на Тръмп – миналата година е сканирал и качил съдържанието на кутията към лаптоп. Федералните прокурори изискаха лаптопа и паролата му, като предупредиха, че в противен случай ще изпратят призовка от голямото жури. За да избегне призовка, правният екип на Тръмп се съгласи да предаде лаптопа в неговата цялост миналия месец, въпреки че не позволиха на федералните прокурори да го вземат от Мар-а-Лаго.
„Това не е нищо повече от политически мотивиран лов на вещици срещу президента Тръмп", каза говорител на Тръмп в изявление. „Въоръженият отдел на несправедливостта не показа никакво уважение към обичайното благоприличие и ключови правила, които управляват правната система."

Станете почитател на Класа