Захарова: „Последните открития на Северен поток заслужават спешна среща на върха на НАТО“

Захарова: „Последните открития на Северен поток заслужават спешна среща на върха на НАТО“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.02.2023
  • Сподели:

Официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че последните констатации за експлозии в газопроводите "Северен поток" 1 и 2, публикувани от американския журналист Сиймор Херш, заслужават да бъдат обсъдени на извънредна среща на върха на НАТО.
"Имаше много факти: експлозии на тръбопроводи, ясни мотиви и косвени доказателства, получени от журналисти. И така, кога ще се събере извънредна среща на върха на НАТО, за да се анализира ситуацията?" – попита риторично тя.
На 8 февруари разследващият журналист Сиймор Херш публикува статия, в която каза, цитирайки свой източник, че експлозиви са били заложени под руските газопроводи Северен поток 1 и 2 от водолази на ВМС на САЩ под прикритието на учението Baltops през юни. Статията гласи, че президентът на САЩ Джо Байдън лично е разрешил операцията.
Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза по-рано, че САЩ отричат да са замесени в експлозиите на тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" и смятат, че техните обяснения по въпроса са достоверни. Той нарече теорията, изложена от Херш, „пълна измислица и глупост".
На 27 септември 2022 г. Nord Stream AG съобщи за безпрецедентни щети, настъпили предишния ден на три низа от морските газопроводи Северен поток 1 и Северен поток 2. На 26 септември шведски сеизмолози регистрираха две експлозии по трасетата на тръбопровода. Главната прокуратура на Русия започна наказателно дело по обвинения в международен тероризъм.

Станете почитател на Класа