"Вагнер" твърди, че е постигнала успехи край Бахмут

"Вагнер" твърди, че е постигнала успехи край Бахмут
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.02.2023
  • Сподели:

Руските паравоенни сили съобщиха, че са завзели селище в покрайнините на Бахмут - град в Източна Украйна, който Москва се опитва да обкръжи в едни от най-интензивните боеве от началото на войната преди година.

 

 

Евгений Пригожин, основател на паравоенната група „Вагнер", заяви в неделя, че силите му са завзели Красна гора - селище с около 600 души население преди нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година, което се намира в северния край на Бахмут в Донецка област.

Твърдението е отправено в момент, в който Великобритания заяви, че през последните седмици редовните руски сили са понесли едни от най-големите си загуби във войната.

В аудиосъобщение, публикувано в канал в Telegram, свързан с Пригожин, бизнесменът заяви, че редовните руски войски не са участвали в боевете - твърдение, което отразява продължаващото напрежение между него и руското военно ведомство, което той често осмива. Министерството на отбраната на Русия не спомена Красна гора в ежедневния си оперативен брифинг в неделя.

„В радиус от около 50 километра има само бойци от групата „Вагнер", които ще превземат Бахмут", каза Пригожин. Бизнесменът, който има връзки с президента Владимир Путин, публикува и кратък видеоклип, на който се вижда как няколко бойци на „Вагнер" се намират на входния знак на селището.

Красна гора се намира между Бахмут и град Соледар, който руските сили превзеха миналия месец при първия си значителен успех в Украйна от юли насам. Бавните успехи подчертават, че дори и руските войски да са поели инициативата в боевете през последните седмици, офанзивата е трудна и скъпоструваща откъм хора и материали, тъй като силите на Киев се опитват да издържат на атаката, докато чакат пристигането на допълнителни западни оръжейни доставки.

Украински официални лица и западни военни експерти предупредиха, че руските сили планират по-широка офанзива през следващите седмици, когато наближава първата годишнина от инвазията. Очаква се министрите на отбраната на повече от 50 държави да обсъдят доставките на оръжия във вторник на среща на Контактната група по отбраната на Украйна, ръководена от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в Брюксел.

Украински официални лица заявиха, че удържат позициите си в и около Бахмут, и не признаха за загуба на нова територия. Министерството на отбраната не коментира темата пред WSJ.  Погребение на украински боец, убит край Бахмут. Снимка:  EPA/SERGEY KOZLOV Погребение на украински боец, убит край Бахмут. Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV

В публикация в Telegram в събота Валерий Залужний, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, заяви, че ситуацията в Донецка област е напрегната, но че украинските сили продължават да държат Бахмут. 

„Врагът извършва до 50 атаки всеки ден", пише той. „Ожесточените боеве продължават в района на Вухледар и Марийка. Ние надеждно държим отбраната. В някои райони на фронта успяхме да си върнем загубени преди това позиции и да се закрепим".

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви пред украинските медии, че руснаците се затрудняват да започнат настъплението си в североизточната част на страната. „Те вече са започнали настъплението си, просто не казват, че са го започнали", каза той, „а нашите войски го отблъскват много мощно“. 

Зеленски призова за повече санкции

На фона на войната украинският президент Володимир Зеленски призова за допълнителни западни санкции срещу Русия - например срещу нейния сектор на ядрената енергетика. „Не е лесно. Има известна съпротива", каза Зеленски във вечерното си видеопослание. Имало е и момент, в който други наказателни мерки срещу Русия изглеждаха трудни, добави той. „Сега те се прилагат - например по отношение на петрола и петролните продукти от Русия“. Що се отнася до ядрените санкции, едва преди три и президентът на България Румен Радев е заявил по време на срещата с украинския си колега Зеленски в Брюксел, че България не може да приеме налагането на санкции на Русия в ядрената енергетика. 

Държавният ни глава е участвал в съвместната работна сесия с украинската делегация заедно с федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис, на Словения Роберт Голоб, на Унгария Виктор Орбан и на Хърватия Андрей Пленкович. Българският президент е подчертал последователната хуманитарна подкрепа, която България оказва на Украйна, включително и на голямата българска диаспора в страната, както и на десетките хиляди украински граждани, потърсили спасение от конфликта у нас.

НАТО потвърждава атаката срещу уебсайтове

В неделя НАТО стана обект на хакерска атака. Вечерта говорителка потвърди пред информационната агенция dpa, че киберексперти от отбранителния съюз се занимават активно с инцидент, който е засегнал няколко уебсайта. По-рано в социални мрежи като Twitter се появиха съобщения, че проруски активисти са атакували уебсайта на Щаба за специални операции на НАТО (NSHQ) и др. Той беше временно недостъпен.

Зеленски приветства усилията за възстановяване на електроснабдяването в Украйна

Зеленски приветства снощи усилията за възстановяване на системите за производство на електроенергия, повредени от руските атаки, но предупреди населението, че е твърде рано да се обявява за победа на енергийния фронт, предаде Ройтерс.

Зеленски заяви, че работниците в областта на енергетиката са се справили толкова добре с отстраняването на щетите, причинени в петък от руските ракетни удари и ударите на дронове, че на повечето хора не се е наложило да се сблъскат с много прекъсвания в събота и неделя.

"Самият факт, че... след масиран ракетен удар тази седмица можем да имаме толкова спокойни дни в енергийно отношение, доказва професионализма на нашите енергетици", каза той във вечерно видеообръщение.

През последните месеци Русия извърши неколкократни вълни от нападения срещу украински енергийни съоръжения, като на моменти оставяше милиони хора без осветление, отопление или водоснабдяване през студената зима. 

Най-важните събития от вечерта накратко:

    Трябва да осъзнаем: това все още не е решителна победа на енергийния фронт. За съжаление, може да има нови терористични атаки от страна на Русия. Възможно е да има нови ограничения, ако има по-нататъшни разрушения или ръст на потреблението", добави Зеленски.

Украинският президент Володимир Зеленски издаде указ за включване на 199 руснаци в националния списък със санкции, включително представители на руския оператор на атомни електроцентрали „Росенергоатом". Един украинец е наказан и за това, че е бил на страната на окупаторите на атомната електроцентрала в Запорожие, която беше превзета от Русия. 

Бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони отново влезе под прожекторите в своята страна с коментарите си за руската агресивна война. Той обвини Украйна за войната. Впоследствие италианското правителство се почувства принудено да направи изявление и потвърди намерението си да продължи да подкрепя Киев.

Това ще е важно днес 

Дейвид Смит, за когото се твърди, че е шпионирал в полза на Русия в британското посолство в Берлин, се изправя пред съда в Лондон днес. 

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна ще  обсъди по-нататъшни стъпки за по-добра защита на държавните институции срещу руски агенти. 

Германският министър на външните работи Аналена Бербок заминава на двудневно посещение във Финландия и Швеция. Основната тема вероятно ще бъде планираното приемане на двете страни в НАТО, за което те съвместно кандидатстваха след началото на войната на Русия срещу Украйна през май 2022 г.

Станете почитател на Класа