Китай: ООН може да играе активна роля в разследването на саботажа на Северен поток

Китай: ООН може да играе активна роля в разследването на саботажа на Северен поток
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.02.2023
  • Share:

„Организацията на обединените нации, като най-влиятелната и най-представителната международна организация, може да играе активна роля в разследването на миналогодишните взривове, насочени срещу тръбопроводите Северен поток и Северен поток 2", каза китайският постоянен представител в ООН Джан Джун.
„Като най-авторитетната и представителна международна организация, ООН може да играе активна роля в провеждането на международно разследване и гарантирането на сигурността на трансграничната инфраструктура", каза китайският пратеник пред Съвета за сигурност на ООН във вторник.
„Китай приветства проекторезолюцията, внесена от Русия в Съвета, и смята, че е от голямо значение да се разреши международно разследване на саботажа на тръбопроводите Северен поток, продължи той, добавяйки, че трябва да се проведе разследване по въпроса, обективно, безпристрастно и професионално. Декларациите на САЩ за неучастието им в саботажа на газопроводите Северен поток и Северен поток 2 не са достатъчни", каза Джан Джун.
„Напоследък се натъкнахме на много подробности и подходяща информация относно инцидента със Северен поток, което е тревожно. Днес участниците в брифинга споделиха с нас важна информация и своя разумен анализ. Изправени пред толкова подробни материали и изчерпателни доказателства, едно просто твърдение „това е напълно невярно и пълна измислица" очевидно не е достатъчно, за да отговори на многото въпроси и опасения, повдигнати по света", каза той.
"Очакваме убедителни обяснения от съответните страни. Такова искане е напълно легитимно и разумно", добави китайският дипломат.

Станете почитател на Класа