Една година война в Украйна – няма светлина в тунела. И свикнахме с ядрен риск

Една година война в Украйна – няма светлина в тунела. И свикнахме с ядрен риск
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.02.2023
  • Share:

Какво постигна Русия и как се промени светът година след нападението на руската армия срещу Украйна?

 

 

Окупирани са около 20% от територията на Украйна, към момента се води позиционна окопна война, с взаимен обстрел.

Разрушени са напълно няколко по-големи града и десетки селища. С ракети е разрушена около 70% от енергийната инфраструктура на Украйна и атаките върху нея продължават, което по света оценяват като тероризъм върху мирно население.

Жертвите на фронта са спорни, но числата са ужасяващи. За загубите на Русия сочат данни до 200 хил. убити и ранени, от руска страна признават за много по-малко. За Украйна се споменават без претенции за точност 100 хил. жертви, плюс загинали 40 хил. цивилни.

 

 

От Украйна са емигрирали в чужбина (вкл. в Русия) над 10 млн. души. Предполага се, че това е била и една от целите на руската специална военна операция – да прогонва местното население. Но бяга и проруски настроеното население. И няма изгледи в обозримо бъдеще в разрушените селища да се създадат условия за нормален живот.

От Русия са емигрирали между 1 и 3 млн. души. Трудно може да се изчисли, тъй като някои са (уж) временно зад граница. Сред напусналите е по-голямата част от руските АйТи специалисти и много млади хора, които не искат да ги мобилизират и пращат на фронта.

Някои сравняват войната с Първата световна – окопаване и обстрел от двете страни на фронтовата линия. Тя ще продължи с години, Русия вече минира завзети територии, които не смята да напуска.

Краят не се вижда, защото Русия няма ясна представа какво точно иска да постигне, какво ще бъде успех за нейната т. нар. специална военна операция. Тя беше наречена за пръв път война от руския външен министър Лавров едва неотдавна. Вероятно в Кремъл са се надявали да превземат Киев, да свалят президента и назначат свой, но след като това се провали, остават претенции за територия и градове, още неясно колко.

ЕС и САЩ дават военна помощ, което подклажда руската пропаганда, че воюват срещу Русия. И повечето ѝ симпатизанти смятат, че не Русия е нападнала Украйна, а Запада – Русия.

Призивите за мир и да не се дава военна помощ за Украйна всъщност са подкрепа за Русия. Ако Украйна остане без помощ, ще бъде превзета цялата или колкото в Кремъл решат.

Русия върна в Европа времето отпреди век. Руското общество в момента напомня епохата на сталинизма и няма изгледи там да се промени политическият пейзаж. Путин повтаря думите на Сталин „Победа будет за нами”. Само че този път никой не е нахлул в Русия.

Също така няма изгледи да се промени режимът на санкции срещу Русия. Оттам са напуснали над 1000 чужди компании, тя е изключена от световната банкова система. Вече не може да продава на Запад петрол, газ, злато и др. Насочва ги на Изток, но на по-ниска цена.

Русия изгуби образа си на разумна алтернатива на Западния свят. Сега по-скоро прилича на по-голяма Северна Корея. По инерция все още я смятат за другия полюс срещу САЩ, но все по-неприемлив. В 21 век никой не иска войни и да се бие на фронта. И премиерът на Индия го каза в прав текст на Путин.

По-важното е, че светът е заплашен от ядрена война, а вече свикна със заплахата. В момента тя е по-голяма от времето на Студената война. И Путин и антуражът му в Кремъл са по-непредвидими, по-агресивни и повече авантюристи от някогашните членове на Политбюро на ЦК на КПСС. Разполагат с по-бързи ракети от онези от края на миналия век, и смятат, че с тях могат да шантажират Запада и целия свят.

В руски медии дори се казва директно – или отстъпвате, или Трета световна.

Никой няма да се изненада, ако утре Путин прати войски и в други бивши съветски републики, или да поиска Аляска, като заплашва с ядрени ракети.

„Който не изпитва носталгия по СССР, няма сърце. Който иска да го върне, няма ум” – това са думи на Путин отпреди години. От времето, когато той показваше нормалност и имаше по-топли отношения между САЩ и Русия. Очевидно Путин вече си е изгубил ума. А и САЩ охладиха отношенията по времето на Обама.

Заслуга за сегашната ситуация има и Западът, който, по израза на един английски журналист, ръчкаше руската мечка с пръчка в окото. Но каквото и да е правил Западът, това не оправдава тази варварска война и престъпленията на руската армия.

В Кремъл никога няма да признаят, че нахлуването в Украйна беше самоубийствен ход. Получиха две нови страни членки на НАТО до границите си, обединиха Запада да дава военна помощ срещу тях. Бягат в чужбина интелигенция и специалисти, на руснаците гледат като на прокажени по света.

Какво още трябва да стане, за да се разбере, че Путин и режима му съсипват Русия, а не я предпазват от Запада?

 

 

Станете почитател на Класа