ЦРУ и Белият дом разглеждат версията за участие на Киев в диверсиите на Северен поток

ЦРУ и Белият дом разглеждат версията за участие на Киев в диверсиите на Северен поток
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.03.2023
  • Сподели:

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс и съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан разглеждат версията за отговорността на Украйна за саботажни действия по газопроводите "Северен поток" през октомври 2022 г., съобщи Wall Street Journal, цитирайки неназовани представители на американската администрация.
САЩ смятат, че Украйна е имала възможност да извърши такава операция. Към момента няма данни, които да сочат, че украинските власти са участвали в саботажни действия, пише вестникът.
Германското разследване почти напълно изключи версията за участието на Русия в диверсиите на газопроводите. САЩ също не вярват, че Русия е замесена, информира вестникът. Германските следователи стигнаха до заключението за ненамеса на Русия до февруари 2023 г., съобщи WSJ. Заключенията не са окончателни и разследването продължава, пише вестникът.
О своя страна вестник Daily Telegraph, цитирайки свои източници, пише „Западните държави вероятно няма да разкрият името на украинския бизнесмен, за когото се твърди, че е замесен в саботажни действия по тръбопроводите "Северен поток", за да запазят единството на Запада при предоставянето на военна помощ на Украйна".
Бизнесменът, чието име е известно на изданието, е заподозрян заради особения характер на саботажните действия, които биха могли да подскажат, че е замесен в инцидента, казаха източници. Източник на вестник в европейските агенции за сигурност потвърди, че бизнесменът е на екрана на радара на следователите, но не каза дали е официално заподозрян по случая.

Станете почитател на Класа