Залпове удариха Киев и прекъснаха тока в Одеса и Харков

Залпове удариха Киев и прекъснаха тока в Одеса и Харков
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.03.2023
  • Сподели:

Залпове от руски ракети удариха цели в цяла Украйна рано в четвъртък, включително в Киев, черноморското пристанище Одеса и втория град Харков, спирайки тока в няколко района, казаха регионални служители.
Губернаторът на Одеска област Максим Марченко каза в Telegram, че масова ракетна атака е ударила енергийно съоръжение в пристанищния град, спирайки тока. Ударени са и жилищни райони, но за момента няма съобщения за жертви.
Областният губернатор на Харков Олег Синегубов каза, че градът и регионът са били уцелени от 15 ракети, като целите са били от инфраструктурата. Други удари бяха съобщени в централния град Днепър и региони в цялата страна.
Късно в сряда украинските военни заявиха, че са успели да отблъснат интензивните руски атаки срещу град Бахмут въпреки руската претенция за контрол над източната му половина.
„Врагът продължи атаките си и не показа признаци на спиране при щурмуването на град Бахмут", съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили във Фейсбук. „Нашите защитници отблъснаха атаките срещу Бахмут и околните общности."
Президентът Володимир Зеленски каза във видео обръщение в сряда „Битката за Бахмут и околния регион Донбас е наш първи приоритет". В отделно интервю за CNN той каза: „Смятаме, че в посока Донбас Русия е започнала своята офанзива. Това е офанзивата. Ето как изглежда: бавна агресия, защото нямат достатъчно сила".
Президентът на Украйна също отправи публична покана към председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти да посети страната, „за да види как работим, какво се случва тук, какво ни причини войната", докато Републиканската партия се бори с позицията си относно цената на подкрепата на Украйна срещу Русия.
Маккарти отхвърли поканата, като каза на CNN: „Не е нужно да ходя в Украйна, за да разбера къде има празен чек."
Междувременно в Бахмут Евгений Пригожин, ръководител на руската наемническа група Вагнер, твърди, че неговите бойци са превзели източната част на града. Ако е вярно, руските сили ще контролират почти половината от него, в скъпо преследване на първата си голяма победа от няколко месеца.
Русия хвърля повече войски в битката, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда преди срещата на министрите на отбраната на ЕС в Стокхолм. „Те претърпяха големи загуби, но в същото време не можем да изключим, че Бахмут може в крайна сметка да падне през следващите дни. Това не е непременно повратна точка във войната, но показва, че „не трябва да подценяваме Русия", каза Столтенберг.

Станете почитател на Класа