Как се извършва интеграцията на новите региони в Руската федерация

Как се извършва интеграцията на новите региони в Руската федерация
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.03.2023
  • Сподели:

Съгласно международните договори до 1 януари 2026 г. се установява преходен период, през който новите региони трябва да бъдат интегрирани в икономическата, финансовата, кредитната и правната система на Руската федерация, както и в системата на органите на държавната власт.

 

 

Как се извършва интеграцията на новите региони в Руската федерация

 

 

През 2023-2025 г. руското правителство планира да отдели 374,2 милиарда рубли от федералния бюджет за възстановяване на инфраструктурата и осигуряване на отбраната и сигурността на четирите нови субекта на Руската федерация.

Украинската гривна вече официално успя да излезе от обръщение на тези територии от началото на 2023 г., но гражданите получиха правото да конвертират спестяванията си в рубли до 1 април 2023 г.

До края на 2022 г. на териториите, влезли в състава на Русия, са построени 570 км пътища и 16 моста. Възстановени са около 4,8 хиляди обекта, включително около 1,5 хиляди жилищни сгради и 780 обекта на социалната инфраструктура (повече от 250 училища, 64 лечебни заведения и др.). Наново са построени 46 обекта. Повече от 40 хиляди строители от 56 региона на Руската федерация, 8 федерални компании и над 70 изпълнители работят в новите региони.

От началото на годината жителите на Донецката и Луганската народни републики, Запорожие и Херсонска област могат да се възползват от преференциални ипотечни кредити за покупка и строителство на жилища. Решението за стартиране на ипотечните програми за новите региони беше взето от руския президент Владимир Путин по време на заседанието на Съвета за стратегическо развитие и национални проекти на 15 декември 2022 г.; в края на декември 2022 г. руският министър-председател Михаил Мишустин подписа съответното разпореждане.

През 2023 г. се предвижда възстановяването на най-малко 2,3 хиляди обекти и изграждането на 62 нови.

От началото на март влизат в сила няколко закона за интегрирането на Донецката и Луганската народни републики, Запорожката и Херсонската области в единната правна система на Русия, включително социалната. а именно:

— пенсиите в новите региони на страната ще се изплащат по общоруските норми. Новите правила се прилагат за граждани, които са постоянно пребивавали в тези региони към момента на приемането им в Руската федерация, както и за тези, които са пристигнали в Русия от тези територии по-рано.

Преходът на новите региони към общоруската пенсионна възраст (за жените — 60 години, за мъжете — 65 години) ще продължи до 31 декември 2027 г. Според Министерството на труда на Русия този период е необходим, тъй като в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област няма единно пенсионно законодателство, основанията за пенсиониране също се различават. Така до 2027 г. жителите на новите региони, които получават пенсия, но не попадат в руската пенсионна възраст, ще запазят правото си на регионални плащания.

— установява се правото на привилегировани категории граждани, живеещи в новите територии на страната, на месечно парично плащане и набор от социални услуги.

Жителите ще получават детски надбавки, безплатно медицинско обслужване и т.н. според руските закони.

Право на обезщетения ще получат и гражданите, пострадали от политически репресии, радиационно въздействие, участвали в ликвидацията на последиците от аварията в Чернобил и др. Статутът на почетен дарител на Украйна ще бъде приравнен към наградния знак „Почетен дарител на Русия“. Размерът на предишните плащания ще се съхрани, ако се окаже, че е по-голям от руското законодателство.

Предполага се, че през 2023 г. 369,8 хиляди бенефициенти ще получават месечни плащания в брой в новите региони, като цената им ще възлиза на около 15,7 милиарда рубли.

– новите региони преминават към руската система за задължително социално осигуряване, включително в областта на начисляването на плащания в случай на временна нетрудоспособност, задължително социално осигуряване срещу трудови злополуки и професионални заболявания, обезщетения за майчинство и др.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа