Ние сме добри приятели! САЩ и ЕС с принципно споразумение

Ние сме добри приятели! САЩ и ЕС с принципно споразумение
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.03.2023
  • Сподели:

Още в края на миналата година ЕС и САЩ се споразумяха за друго освобождаване от изискванията на IRA за автомобилната индустрия.

 

 

То предвижда, че правилата за процента на местното производство на електрически превозни средства няма да се прилагат за превозни средства на лизинг. От това ще се възползват най-вече германските производители на автомобили. Делът на лизинговите автомобили в общия пазар на автомобили в САЩ традиционно е малко под една четвърт. Според оценки на ЕК обаче експортният дял на германските производители на автомобили е между 50 и 60%, а в някои случаи дори до 80%.

Войната в Украйна и Китай също бяха тема на разговора

Според официалните изявления разговорите между Фон дер Лайен и Байдън трябва да послужат и за предотвратяване на надпреварата за субсидии между двата икономически блока. Как обаче това ще бъде направено в детайли, не е ясно. Тази седмица Volkswagen отложи плановете си за завод за акумулатори в ЕС заради привлекателния американски пакет от субсидии, който възлиза на около десет милиарда долара. Сега компанията иска да изчака и да види дали ЕС може да се справи, преди да направи своя избор за местоположение на завода.

 

Председателят на ЕК и Байдън говориха и за войната в Украйна по време на разговора, продължил около час и половина. Преди разговора в Овалния кабинет Фон дер Лайен благодари на домакина за това, че Америка е помогнала изключително много на Европа да прекрати собствената си зависимост от руските изкопаеми горива. В подкрепата си за Киев, каза тя, Европа и Америка са близки партньори. Президентът похвали ЕС за ролята му в прилагането на санкциите срещу Русия, които Вашингтон и Брюксел са координирали тясно, както и за помощта, предоставена на Киев. Както и в разговора с германския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон миналата седмица, президентът засегна не само проблема със заобикалянето на санкциите от трети страни, особено в Централна Азия и Кавказ, но и подновената загриженост, че Китай може да окаже пряка подкрепа на Русия с оръжие.

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Байдън, наскоро заяви, позовавайки се на разузнавателни данни, че Пекин все още не е доставял оръжие на Москва. Но е известно, че китайското правителство не изключва тази възможност. Друг проблем са стоките с двойна употреба, като например дроновете, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели. Вашингтон обяви, че може да наложи санкции в случай, че Пекин подкрепи Москва във военно отношение. От Брюксел подчертават, че по принцип са на едно мнение и че няма съществени различия във възгледите с Вашингтон. Шолц също така беше посочил във Вашингтон, че ще подкрепи санкции в случай на китайски оръжейни доставки. Той обаче се въздържа от публични заплахи.

Войната на Путин срещу Украйна доведе до преодоляване на различията между Америка и ЕС по отношение на политиката на Запада спрямо Китай. Преди руското нахлуване важни държави от ЕС, особено Германия, гледаха скептично на по-острия тон на Вашингтон срещу Пекин. Същевременно предизвикателството, което представлява авторитарният режим, се разглежда все по-сериозно и в Европа въпреки големите икономически връзки. Фон дер Лайен неотдавна заяви, че в отношенията с Пекин става въпрос за съсредоточаване върху „намаляване на риска", а не върху „отделяне", т.е. намаляване на зависимостите, но не и прекъсване на търговските отношения.

Станете почитател на Класа