Канадски съд: „Показването на среден пръст е право, дадено от Бога“

Канадски съд: „Показването на среден пръст е право, дадено от Бога“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.03.2023
  • Сподели:

„Да покажете среден пръст на съседа си може да не е учтиво, но е защитено като част от правото на човек на свобода на изразяване съгласно канадската конституция", постанови канадски съдия.
В решение от 26 страници съдия Денис Галиацатос от френскоговорящата провинция Квебек отхвърли дело срещу мъж, обвинен в тормоз на свой съсед в предградие на Монреал.
Обвиняемият, Нийл Епщайн, учител и баща на две деца, беше арестуван от полицията през май 2021 г. за заплахи и измама на свой съсед в Бийконсфийлд, Квебек.
„За да бъдем пределно ясни, не е престъпление да покажете пръст на някого. Жестът може да не е граждански, може да не е учтив, може да не е джентълменски, но въпреки това не води до наказателна отговорност". Преобръщането на пословичната птица е дадено от Бог, залегнало в хартата право, което принадлежи на всеки червенокръвен канадец", постанови Галиацатос в решение от 24 февруари. имайки предвид Хартата на правата и свободите на Канада
Съдията добави, че въпреки общоприетия език „делата всъщност не се изхвърлят", но че в този случай „съдът е склонен всъщност да вземе преписката и да я изхвърли през прозореца".
„Уви", каза той, „съдебните зали на съда в Монреал нямат прозорци."

Станете почитател на Класа