Бюджетът на Байдън с милиарди за тихоокеанските острови в опит да изпревари Китай

Бюджетът на Байдън с милиарди за тихоокеанските острови в опит да изпревари Китай
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.03.2023
  • Сподели:

Разтревожена от успеха на Китай в ухажването на тихоокеанските островни нации, администрацията на Байдън предлага да похарчи милиарди от федералния си бюджет, за да запази три от тези страни в орбитата на САЩ. Планът за разходи на президента Джо Байдън, публикуван в четвъртък, включва над 7,1 милиарда долара финансиране за Маршаловите острови, Микронезия и Палау. Парите са включени в искането за 63,1 милиарда долара към Държавния департамент и Американската агенция за международно развитие.
Белият дом каза, че плащанията са част от неговата стратегия за „изпреварване на Китай" и укрепване на съюзите и партньорствата на Америка в Индо-Тихоокеанския регион. Но освен преките военни програми, те са най-голямата отделна бюджетна линия за региона в разходния план.
Частта на Министерството на отбраната от искането на бюджета – общо 842 милиарда долара – дава приоритет на засилването на военното присъствие на САЩ в Индо-Тихия океан. „Китай е единственият конкурент на Съединените щати както с намерението да промени международния ред, така и все повече с икономическата, дипломатическата, военната и технологичната мощ да го направи. По време на тези безпрецедентни и извънредни времена, бюджетът изисква както дискреционни, така и задължителни ресурси, за да надмине Китай и да насърчи просперитета на Америка в световен мащаб", казаха от Белия дом.
Парите, които ще бъдат изплащани в продължение на 20 години, ще разширят споразуменията с трите щата, според които САЩ им предоставят основни услуги и икономическа подкрепа в замяна на права за военно базиране и друго преференциално третиране. Така наречените споразумения за „Споразумения за свободно асоцииране" трябваше да изтекат по-късно тази и следващата година, а американски служители казват, че Китай се опитва да използва преговорите за удължаване за своя собствена изгода.
Не е ясно дали Конгресът ще одобри такава помощ. Цялостното предложение за бюджет се сблъсква с определена опозиция в ръководената от републиканците Камара на представителите и някои републикански депутати настояват за сериозни съкращения на чуждестранната помощ, тъй като искат да намалят федералните разходи. Но членовете на Конгреса показаха рядко двупартийно единство в противодействието на Китай, предлагайки перспективата помощта на тихоокеанските острови да се разглежда по-благосклонно.
Съгласно Споразуменията за свободно асоцииране, които датират от 60-те години на миналия век, САЩ предоставят на трите страни пощенски услуги и управляват техните операции по прогнозиране на времето, контрол на въздушното движение и управление на извънредни ситуации. В замяна САЩ получават права за базиране на военни, разузнавателни, телекомуникационни и съоръжения за изследване на космоса.
Островитяните обаче отдавна се оплакват, че предишните споразумения не са отговорили адекватно на техните нужди или дългосрочни екологични и здравни проблеми, причинени от ядрените опити на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век.
През последните няколко години Китай се опита да използва разделенията между САЩ и островите в опит да разшири влиянието си в региона, тревожейки както администрациите на Тръмп, така и на Байдън, които се опитаха да притъпят тези усилия.
Настоящите договори с Маршаловите острови и Микронезия изтичат тази година, а този с Палау изтича през 2024 г. Но през януари администрацията подписа меморандуми за разбирателство за тяхното подновяване с Маршаловите острови и Палау и месец по-късно с Микронезия. Всички те зависят от одобрението на бюджета от Конгреса.
През 2019 г. Китай непрекъснато преследва съюзници от Тайван в Тихия океан, включително Кирибати и Соломоновите острови. САЩ обявиха плановете си миналата година да отворят отново посолство на Соломоновите острови, които пък са подписали споразумение за сигурност с Китай.

Станете почитател на Класа