Лавров: Украйна все още не се интересува от преговори за уреждане на конфликта

Лавров: Украйна все още не се интересува от преговори за уреждане на конфликта
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.03.2023
  • Сподели:

Русия не вижда желание от страна на властите в Киев да започнат съществени преговори за уреждане на украинския конфликт, каза руският външен министър Сергей Лавров.
„Засега не виждаме желание от страна на нашите украински съседи да започнат сериозни преговори", каза Лавров на пресконференция след разговори с колегата си от Саудитска Арабия Фейсал Бин Фархан Ал Сауд.
„Освен това многократно съм заявявал, че Зеленски издаде указ миналия септември, забраняващ всякакви преговори с Русия, докато западните покровители на Зеленски постоянно заявяват, че Русия трябва да бъде победена на бойното поле, за да започне преговори от позицията на силата. Сами преценете доколко са основателни подобни твърдения".
Лавров отбеляза, че Русия приветства интереса на Саудитска Арабия да помогне за улесняване на възможно най-скорошното уреждане на продължаващата ситуация, както и разрешаването й в контекста на легитимните искания на Русия, които години наред бяха игнорирани след противоконституционния преврат в Украйна.
„Споменахте по-специално размяната на военнопленници. Имаше поредица от тях, като последната беше наскоро, буквално завчера До голяма степен договореностите, които направиха това възможно, бяха направени със съдействието на Саудитска Арабия и редица други арабски държави. Ние сме благодарни и вярваме, че е важно да поддържаме този курс", каза Лавров.
Руското министерство на отбраната съобщи по-рано, че 90 руски войници са били върнати от територия под контрола на Киев. Те бяха транспортирани до Москва със самолети на руските въздушно-космически сили за лечение и рехабилитация в министерството.

Станете почитател на Класа