Може ли да бъде спряна низходящата спирала на Китайско-американските отношения?

Може ли да бъде спряна низходящата спирала на Китайско-американските отношения?
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.03.2023
  • Сподели:

Редакционна в.Гардиан
Поглеждайки назад, трудно е да се повярва, че в ерата на Обама е имало сериозни дискусии за това дали може да се появи „Г2" – САЩ и Китай да се обединят, никога лесно, но сериозно и добросъвестно, за да се справят с големите световни проблеми .
Цената на взаимната враждебност сега е по-голяма и по-ясна, отколкото беше тогава: рискът от глобална икономическа рецесия, неуспех за справяне с климатичната криза и дори от военен конфликт в бъдеще. И все пак двустранните отношения далеч не се заздравиха, а се сринаха. Отношенията между Китай и САЩ не само са в най-ниската си точка от години, но изглежда са хванати в капана на низходяща спирала. Засега особено Пекин изглежда се отказва да го поправи. Неговата подкрепа за Москва допринесе за влошаването, но също така се ръководи от убеждението, че партньорството помага да се укрепи срещу враждебността на САЩ. Как и кога ще приключи войната в Украйна може да се окаже критично за отношенията между САЩ и Китай.
През последните месеци изглежда, че Пекин се отдръпва от абразивната дипломация на „война на вълците", която помогна да се вдигне тревога не само на запад, но и по-широко. Но тази седмица Си Дзинпин отправи рядка изрична критика към Вашингтон, като отбеляза „Западните страни, водени от САЩ, прилагат всестранно сдържане, обкръжение и потискане срещу нас". Цин Ганг външният министър, предупреди, че „така наречената конкуренция от страна на САЩ е пълно ограничаване и потискане, игра с нулева сума на живот и смърт".
Посланието на г-н Си вероятно е било насочено до голяма степен към неговата вътрешна публика. Национализмът, който винаги е бил полезен за партията, се е увеличил със забавянето на икономическия растеж. Неговите забележки също така отразяват убеждението на Китай, че САЩ са водени толкова от ревност към икономическата си хегемония, колкото и от всякакви принципни опасения. Но във Вашингтон това неизбежно беше възприето като вдигане на ставката.
Новосформираната избирателна комисия на Камарата на представителите относно стратегическата конкуренция между Съединените щати и Китайската комунистическа партия казва, че иска да повдигне обществената загриженост в страна, където нарастващото ястребово отношение към Китай е очевидно в целия политически спектър. Основателната загриженост в САЩ – по въпроси, вариращи от все по-силната външна политика на Китай до индустриалния шпионаж и от отношението към уйгурите до бъдещето на Тайван – понякога се смесва с национализъм и дори расизъм. Това, че Китай намалява икономическата, индустриалната и технологичната пропаст със САЩ, изнервя Вашингтон, но истинските проблеми със сигурност са как го е направил и как планира да използва възможностите си.
И докато един член на комисията каза, че не иска да насърчава ксенофобията и антиазиатските настроения, не всички, които критикуват Китай, са съвестни в разграничаването на правителството от народа или гарантират, че другите го правят. Законопроект в Сената на Тексас ще забрани китайските граждани да купуват всякакви имоти, включително домове. Пандемията вече доведе до нарастваща антиазиатска омраза. Резкият, нефокусиран алармизъм също прави по-трудно да се концентрирате върху проблемите, които наистина имат значение, и как да се справите с тях. Под ръководството на г-н Си е все по-трудно да се разчете точно лидерството на Китай и още по-трудно да се повлияе върху него.
САЩ биха могли поне да определят по-ясно собствените си приоритети и ценности.

Станете почитател на Класа