Съветът за сигурност на ООН ще включва най-много 20 държави след реформата

Съветът за сигурност на ООН ще включва най-много 20 държави след реформата
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.03.2023
  • Сподели:

Най-добрият възможен брой държави-членки на Съвета за сигурност на ООН след неговата реформа не трябва да надвишава 20 държави, каза съветникът на постоянната делегация на Русия в организацията Дина Гилмутдинова на неформалното заседание на Общото събрание на ООН, като добави, че разширяването до 25-26 членове е прекомерно. Съветът за сигурност се състои от 15 държави, от които пет (Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция) са постоянни членове, а други десет са непостоянни членове, които се избират за две години.
„Въпросът за реформата на Съвета за сигурност на ООН е не само един от най-важните, но и най-сложните в дневния ред на глобалната организация. Това се дължи на факта, че става въпрос за орган, който съгласно Хартата на Обединените нации са в крайна сметка отговорни за поддържането на международния мир и сигурност. Постоянно приемаме, че основната насока за реформата на Съвета е да го направим по-представителен. Усилията за разширяване на Съвета не трябва да засягат способността му да реагира ефективно и бързо на възникващите предизвикателства", добави дипломатът.
„Ние се застъпваме за запазване на компактността на Съвета за сигурност. Най-добрият възможен брой не трябва да надвишава 20 държави-членки. Смятаме за прекомерно предложението за увеличаване на броя на членовете до 25-26 и дори повече, направено от някои делегации", отбеляза тя.
„Русия се стреми да направи Съвета за сигурност по-балансиран, отразявайки съвременната визия, която изисква африканските, азиатските и латиноамериканските развиващи се страни да бъдат по-активно ангажирани в неговата работа. Не виждаме добавена стойност в увеличаване в Съвета за сигурност на броя на най-развитите държави, предимно от Западна Европа, които от гледна точка на справедливото представителство в тялото на всички региони на света вече имат неоснователно мнозинство в него", подчерта Гилмутдинова.

Станете почитател на Класа