Англия ще финансира център за задържане на имигранти във Франция

Англия ще финансира център за задържане на имигранти във Франция
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.03.2023
  • Сподели:

Великобритания ще помогне за финансирането на център за задържане в Северна Франция като част от пакет от £500 милиона за спиране на бежанците, опитващи се да прекосят Ламанша, каза Риши Сунак на фона на продължаващите критики към плановете му да заключва и депортира пристигащите с малки лодки.
След среща в Париж Сунак и френският президент Еманюел Макрон заявиха, че са се договорили за съвместно финансиране на повече френски гранични патрули, включително 500 допълнителни служители и нови дронове. Те казаха, че се стремят да прихванат повече малки лодки, които правят опасни пресичания, и драстично да намалят броя на пътуванията, които се очаква да достигнат 60 000 тази година.
Съвместната среща на върха стана, след като Сунак тази седмица публикува законодателство, което задължава министрите да задържат и депортират хора, идващи в Обединеното кралство през Ламанша на малки лодки. Сунак настоя, че смята, че това е законно според международното право, но защитниците на правата на човека го осъдиха като нехуманно и неприложимо. Агенцията на ООН за бежанците обвини Обединеното кралство в „заличаване на правото да се търси закрила на бежанците в Обединеното кралство".
В Париж, Сунак каза, че законодателството, което въвежда, е законно и „предназначено да разбие бизнес моделите на бандите".
Критиците на плана казват, че Сунак трябва да осигури безопасни и законни маршрути за бежанците, бягащи от война и преследване, за да стигнат до Обединеното кралство, преди да изпълни своя план за задържане и депортиране на хора. Той каза, че правителството ще разгледа създаването на повече маршрути, без да уточнява как ще стане това.
„Миналата година се съгласих на най-голямата сделка за малки лодки с Франция за увеличаване на финансираните от Обединеното кралство патрули с 40%. Тази седмица обявих мерки, за да гарантирам, че никой, който влезе незаконно в Обединеното кралство, не може да остане тук. Не е нужно да управляваме този проблем, трябва да го пречупим. И днес ние стигнахме по-далеч от всякога, за да сложим край на тази отвратителна търговия с човешкия живот. Работейки заедно, Обединеното кралство и Франция ще гарантират, че никой не може да експлоатира нашите системи безнаказано", каза той.
Съгласно плана Обединеното кралство ще внесе 141 милиона евро (125 милиона британски лири) тази година, 191 милиона евро следващата година и 209 милиона евро през 2025 г. Сделката от миналата година увеличи броя на служителите на френските правоприлагащи органи с 40%, а новият пакет ще удвои този брой служители отново и ще осигури известно финансиране за център за задържане в Дюнкерк, където да бъдат задържани хора без право да останат във Франция.
На пресконференцията Сунак говори топло за Макрон, наричайки го „mon ami" и каза, че се надява отношенията между Обединеното кралство и Франция да се подобрят в ерата след Брекзит.
Преди брифинга Макрон и Сунак проведоха лична среща в последната минута за повече от час, в явен опит да работят върху договорките. Двамата разговаряха на английски и си размениха подписани фланелки преди мача по ръгби на Шестте нации в събота. След дискусиите те обядваха заедно. Двамата подписаха и ново споразумение за гражданско ядрено сътрудничество.
Подходът на Сунак към Макрон беше в контраст с този на неговия предшественик. По време на краткото пребиваване на Лиз Тръс като министър-председател тя каза, че „журито не е наясно дали френският президент е приятел или враг".

Станете почитател на Класа