Си Дзинпин номинира Ли Цян за премиер

Си Дзинпин номинира Ли Цян за премиер
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.03.2023
  • Сподели:

Си Дзинпин номинира 63-годишния Ли Цян за премиер по време на продължаващото годишно заседание на китайския парламент, съобщи официалната информационна агенция Синхуа.
Ли Цян ще замени Ли Къцян, който стана премиер през 2013 г. с големи надежди, че ще въведе либерални реформи. Но властта му беше ограничена от Си, който все повече отстраняваше Ли Къцян и постави съюзници на ключови стратегически позиции над него. Ли Къцян се оттегли по време на сесията на Общокитайския народен конгрес, която приключва в понеделник, след като изкара два петгодишни мандата.
Ли Цян е бивш шеф на комунистическата партия в Шанхай, най-големият град в Китай. Той е близък съюзник на Си, служейки като началник на неговия щаб между 2004 и 2007 г., когато Си беше провинциален партиен секретар на източната китайска провинция Джъдзян.
Той беше определен за премиер през октомври, когато беше назначен за роля номер две в постоянната комисия на Политбюро по време на конгреса на комунистическата партия, провеждан на всеки пет години.
Си назначава набор от лоялни нему хора на ключови позиции на фона на най-голямата промяна в правителството от десетилетие, като поколението от по-реформаторски настроени служители се пенсионира и Си допълнително консолидира властта, след като беше избран за президент за безпрецедентен трети мандат в петък.
В събота Лю Джингуо беше номиниран за кандидат за директор на Националната комисия за надзор, която наблюдава работата на правителството за борба с корупцията.
Отделно Джан Джун беше номиниран за кандидат за председател на Върховния народен съд, а Ин Йонг беше номиниран за кандидат за генерален прокурор на Върховната народна прокуратура на Китай.

Станете почитател на Класа