Лавров : „Новата версия на западните медии за събитията в Северен поток е несвързани бръщолевения“

Лавров : „Новата версия на западните медии за събитията в Северен поток е несвързани бръщолевения“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.03.2023
  • Сподели:

Руският външен министър Сергей Лавров нарече последните съобщения в западните медии за предполагаемото участие на украински олигарх в експлозиите на газопроводите Северен поток и Северен поток 2 "несвързани дрънкания".
„Когато хвърлиха последната вълна от истории в американската и донякъде в германската преса относно новата версия за причините за аварията на газопроводите – за „украинския олигарх, който по-добре сам да си признае", [и че те] „не искаха да говорят за намесата на Украйна, защото това може да развали германо-украинските отношения" и целия този джаз: това е несвързано дрънкане", каза той.
В интервю за предаването "Голямата игра" по Първи канал руският първи дипломат отбеляза „Дори да се приеме обосновката за украинския отпечатък, спомената в медиите, това ще повдигне някои въпроси в Германия. Бюргерите ще се чудят: защо изобщо ми трябва тази Украйна, ако ни взривяват, който и да е той (диверсантът) – агент на Киев, платен от някого от чужбина, или просто самотен рейнджър, защо трябва да изпращам там Леопарди, защо трябва да приемам тази страна в НАТО?" каза Лавров.
„Да, сега германският канцлер Олаф Шолц се хвали: „Преживяхме зимата, планът на Русия не проработи." Ние нямахме планове. Те имаха планове – да се откажат от руския газ. Те оцеляха през зимата, но колко струва това на правителството и на данъкоплатците? Те не са много склонни да разказват", каза Лавров.
Той също така нарече несериозно отразяването на инцидента в западните медии, като даде за пример информацията им за установяване на "украинска връзка" при авариите по газопроводите.
„В Wall Street Journal, ако не се лъжа, имаше информация, че още през юни и юли ЦРУ е предупредило тайните служби на Германия и други европейски страни за „украинска следа" в заговора. През септември, след атаката, The Times каза, че седмица след експлозията е установено, че следата е украинска. Така че през юни те предупредиха, че ще има украинска следа, а през септември беше установено, че има. Както и да е, те го гледат много юношески, не както би трябвало на един възрастен", заключи той.
На 27 септември 2022 г. Nord Stream AG съобщи за безпрецедентни щети, настъпили предишния ден на три низа от морските газопроводи Северен поток 1 и Северен поток 2. На 26 септември 2022 г. шведски сеизмолози регистрираха две експлозии по трасетата на тръбопровода. Впоследствие руската генерална прокуратура образува наказателно дело по обвинения в международен тероризъм.
Във вторник New York Times съобщи, позовавайки се на американски служители, че "проукраинска група", която е действала без знанието на американските власти, може да е извършила саботажната атака срещу газопроводите. Вестник "Цайт" писа, че германски следователи са идентифицирали плавателен съд, използван от диверсантите. Фирмата, която го е наела, се твърди, че е на украински граждани и е регистрирана в Полша.

Станете почитател на Класа