Съливан предупреди грузинския президент да не помага на Русия да избягва санкциите

Съливан предупреди грузинския президент да не помага на Русия да избягва санкциите
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.03.2023
  • Сподели:

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза на президента на Грузия Саломе Зурабишвили, че нейната страна не трябва да участва в подпомагането на Русия да избегне западните санкции, се казва в изявление на пресслужбата на Белия дом.
Според изявлението „Страните обсъдиха необходимостта да се гарантира, че Русия ще продължава да усеща пълните икономически последствия от санкциите, контрола върху износа и други икономически ограничения, наложени от Съединените щати и техните съюзници. Съливан подчерта необходимостта Грузия да избягва да се превръща в път за укриване или запълване", се казва в документа.
Съливан и Зурабишвили също „обсъдиха последните събития в Грузия, като подчертаха общия интерес на своите страни към евроатлантическата интеграция на Грузия. Те говориха за застъпничеството на президента Зурабишвили за единен и приобщаващ подход за постигане на реформите, необходими за придвижване на кандидатурата на Грузия за членство в Европейския съюз", заяви пресслужбата на Белия дом.
„Те също обсъдиха споделената си загриженост относно проектозакона за регистриране на организациите на гражданското общество за получаване на външно финансиране, което може да попречи на важната работа на стотици грузински НПО, работещи за подобряване на своите общности. Те приветстваха неотдавнашното решение на правителството да оттегли двата проекто закони", се казва в него.
Хиляди хора излязоха по улиците на Тбилиси на 7 и 8 март, след като парламентът на Грузия прие на първо четене грузинския вариант на законопроект за регистриране на чуждестранни агенти на влияние. И двата митинга приключиха късно през нощта, когато силите за сигурност разпръснаха протестиращите с водни оръдия и сълзотворен газ. Повече от 130 души бяха задържани за два дни на протести. След размириците управляващата партия в Грузия, Грузинската мечта, реши на сутринта на 9 март да оттегли законопроекта.

Станете почитател на Класа