Москва и Киев съобщиха за стотици убити в сраженията за Бахмут

Москва и Киев съобщиха за стотици убити в сраженията за Бахмут
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.03.2023
  • Сподели:

Според Русия превземането на Бахмут ще пробие дупка в украинската отбрана и ще представлява сериозна стъпка в превземането на цялата Донбаска област - ключова цел на Москва.

 

Русия и Украйна едновременно съобщиха за стотици убити вражески войски в рамките на 24 часа в сраженията за контрола на Бахмут, предаде Ройтерс.

Градът все още е в ръцете на украинските сили, но руснаците напредват, като фронтовата линия вече представлява малката река Бахмутка, която разделя града на две части.

“През последните 24 часа руските сили са предприели 16 атаки в Бахмут. По време на сблъсъците 221 врагове (руски бойци) са били убити, а 314 са получили различни степени на нараняване”, съобщи Сергий Черевати - говорител на украинските сили, разположени в източната част на страната.

Същевременно руското министерство на отбраната обяви, че 210 украински войници са били убити на фронта в Донецка област, без да посочи конкретно Бахмут.

Ройтерс отбелязва, че съобщенията за жертвите на двете войващи страни не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

И Киев, и Москва официално признават за множество жертви в Бахмут.

По данни на британското разузнаване от събота бойците на руската частна военна компания “Вагнер” са взели под контрола си по-голямата източна част от Бахмут. Тази информация бе съобщена първо от ръководителя на “Вагнер” Евгений Пригожин още в сряда.

Преди ден Пригожин пък заяви, че неговите бойци вече са на 1,2 километра от административния център на града, който се намира на западния бряг на река Бахмутка.

Според Русия превземането на Бахмут ще пробие дупка в украинската отбрана и ще представлява сериозна стъпка в превземането на цялата Донбаска област - ключова цел на Москва. Киев от своя страна твърди, че сраженията за Бахмут изтощават най-добрите войскови части на Русия.

Междувременно Пригожин публикува видеозапис, на който стои на покрива на къща в почти изцяло разрушения Бахмут и възкликва: “Ние ще победим!”. Във видеото той се пошегува, че смята догодина да се кандидатира за президент, но не на родната си Русия, а на Украйна.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа