Mysl Polska: Полша се плъзга към тоталитаризъм заради Украйна

Mysl Polska: Полша се плъзга към тоталитаризъм заради Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.03.2023
  • Сподели:

С избухването на конфликта в Украйна Полша от тиха и щастливо забравена провинция изведнъж се превърна в база на главния театър на военните действия, пише историкът, президент на Националната фондация «Роман Дмовски» Пшемислав Пяста в статия за Mysl Polska.

 

 

Mysl Polska: Полша се плъзга към тоталитаризъм заради Украйна

 

 

«В този спектакъл ние все още стоим в ъгъла, тъй като ни е отредена ролята на технически работници, участващи в оперативния компонент и пренареждането на декорите. Трябва да свършим тази работа с високо качество и професионализъм, без нежелани възражения», счита той.

Авторът нарича цензурата първи признак на тоталитарни промени в Полша. Според него от свободния достъп са изчезнали портали с неугодна за властта информация.

След това, продължава историкът, започнаха гонения на хора на вълната на русофобията. Жертвите са не само известни журналисти, но и обикновени служители.

„С решението на Окръжния съд на град Легница 72-годишният Хенрик Микетен беше осъден на три месеца затвор, две години пробация, задължителна работа за благото на украинците за шест месеца, конфискация на телефона като оръдие на престъплението, заплащане за обявяване на присъдата във вестника и глоба» , цитира авторът текста на присъдата.

Той отбелязва, че «престъплението» на възрастния мъж се състои в различно мнение от това на правителството за ситуацията в Украйна — осъденият не счита киевския режим за беззащитна жертва.

Авторът дава и друг пример — Рената Циган получи глоба в съответствие с член от Наказателния кодекс за обида на национален признак. Нейната вина е, че в публикации в социалните мрежи тя нарече бандеровците мръсници.

Така че полските служители на реда, които трябва да се грижат за безопасността на населението и да вдъхват доверие на хората, нарушават закона, без да им мигне окото, заключава авторът.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа