Майк Пенс: Доналд Тръмп сгреши, историята ще му потърси отговорност

Майк Пенс: Доналд Тръмп сгреши, историята ще му потърси отговорност
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.03.2023
  • Сподели:

Майк Пенс отправи упрек към бившия си шеф Доналд Тръмп, като каза, че историята ще го държи отговорен за ролята му в атаката срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.
Пенс, тогава вицепрезидент, беше в Капитолия когато хиляди поддръжници на Тръмп нахлуха в сградата в опит да спрат Конгреса да потвърди резултатите от президентските избори през 2020 г., които Тръмп загуби от Джо Байдън. Тъй като вицепрезидентът има конституционната роля на президент на Сената, Пенс ръководеше това, което винаги е било церемониалната задача да одобри гласовете на избирателната колегия.
По време на обсадата Тръмп изпрати няколко туита, като един призоваваше републиканците „да се бият", а други правеха неверни твърдения за измама на гласоподавателите и критикуваха Пенс, че е одобрил резултатите.
„Президентът Тръмп сгреши. Нямах право да отменя изборите и неговите безразсъдни думи застрашиха семейството ми и всички в Капитолия онзи ден. Знам, че историята ще потърси отговорност от Доналд Тръмп. Това, което се случи този ден, беше позор. И да го представяме по друг начин е подигравка с приличието. Докато съм жив, никога, никога няма да омаловажа получените наранявания, изгубените животи или героизма на силите на реда в онзи трагичен ден", каза Пенс пред журналисти и техните гости на вечерята Gridiron, ежегодно събитие във Вашингтон.
Пенс, който сега обмисля да се кандидатира за републиканската номинация за президентските избори през 2024 г., тогава беше изведен на безопасно място от органите на реда по време на атаката.
Говорител на Тръмп не отговори веднага на искане за коментар извън работното време.
Забележките на Пенс дойдоха няколко дни, след като консервативният телевизионен водещ Тъкър Карлсън излъчи непоказвани досега кадри от камерите за сигурност по време на атаката на Капитолия, в опит да покаже, че "много от бунтовниците са влезли подредено и са били развеждани от гардовете из помещенията".

Станете почитател на Класа