Спорът за Линекер заплашва да свали шефовете на BBC и не само

Спорът за Линекер заплашва да свали шефовете на BBC и не само
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.03.2023
  • Сподели:

Спорът, предизвикан от отстраняването на Гари Линекер от BBC, излезе извън контрол, като заплаши да свали най-високопоставените ръководители на корпорацията и дори да провали части от противоречивата нова политика за убежище на правителството. Линекер сравни езика, използван от министрите, за да опишат своите политики за предоставяне на убежище, с този на нацистите през 30-те години в Германия. В петък вечер популярният бивш английски нападател беше помолен от корпорацията да се оттегли.
Кризата достигна нови висоти, като BBC беше принудена драстично да намали своето телевизионно и радио спортно отразяване и да пусне своята програма „Мач на деня" – обикновено водена от Линекер – в ефир без водещи, експерти или нормалните интервюта с играчи след мача, много от които се солидаризираха с него. Предаването, предвидено за 80 минути, ще се излъчва само за 20 минути в събота вечер.
В събота вечер председателят на Би Би Си Ричард Шарп и неговият генерален директор Тим Дейви бяха подложени на нарастващ натиск да подадат оставка, след като водещи спортни и медийни фигури защитиха правото на Линекер да критикува според него расисткия език, използван от министрите за насърчаване на тяхната имиграционна политика. Дейви заяви, че няма да напусне.
В знак, че правителството се страхува да бъде разглеждано като причина за отстраняването на Линекер, премиерът Риши Сунак го описа като „страхотен футболист и талантлив водещ. Надявам се, че настоящата ситуация между Гари Линекер и Би Би Си може да бъде решена своевременно, но това с право е въпрос за тях, а не за правителството".
Минали и настоящи служители на BBC се намесиха в начина, по който корпорацията се справя с по-широките проблеми на свободата на словото и неутралността в основата на спора. Няколко противопоставиха случая Линекер с полемиката около Шарп, който е под лупа заради ролята, която е изиграл в осигуряването на заем от £800 000 за Борис Джонсън, когато той беше министър-председател, по времето, когато самият Шарп кандидатстваше за поста председател на BBC.
Веднага след като беше обявено отстраняването на Линекер, колеги водещи и експерти показаха знак на солидарност, включително редовните членове на MOTD Иън Райт, Алън Шиърър и Джърмейн Дженас. Алекс Скот, водещ на Football Focus, се оттегли от предаването си, докато голяма част от спортните репортажи на BBC Radio 5 Live бяха заменени със записано съдържание. На фона на признаците, че спорът може да променя възприятието на обществото за правителствената политика, цъфнаха признаци на дълбоко безпокойство сред водещите тори относно новия подход към кризата с малките лодки. Според най-новата политика бежанците, пристигащи в Обединеното кралство, ще бъдат задържани и депортирани в рамките на седмици – или в собствената им страна, ако е безопасно, или в трета нация.
Няколко високопоставени тори, включително Прити Пател – самата тя хардлайнер по въпросите на имиграцията, докато отговаряше за Министерството на вътрешните работи – се очаква да изразят загрижеността си относно това какво означава законопроектът, който е на второ четене в Камарата на общините днес, за отношението към децата, които пристигат в Обединеното кралство с родителите си. Други депутати от торите са загрижени, че това нарушава международното право и международните договорни задължения на Обединеното кралство.
Спорът засенчи двустранната мини-среща на върха между Сунак и президента на Франция Еманюел Макрон в петък, която трябваше да „рестартира" англо-френските отношения и да начертае пътя напред за лодки, превозващи търсещи убежище, пресичащи Ламанша.
Лидерът на Лейбъристката партия сър Кийр Стармър заяви „Би Би Си се поддава на консервативните депутати и подобно поведение е обратното на безпристрастното. Но в основата на това е провалът на правителството по отношение на системата за убежище. И вместо да поеме отговорност за бъркотията, която направи, правителството се опитва да обвини някой друг – Гари Линекер, Би Би Си, държавните служители, Ламанша", каза Стармър.
Ед Дейви, лидерът на Либералните демократи, призова Шарп да подаде оставка. „Нуждаем се от лидерство в BBC, което поддържа нашите горди британски ценности и може да устои на днешната постоянно турбулентна политика и консервативните тактики на тормоз".

Станете почитател на Класа