Стрелбата в Хамбург поставя на фокус „небрежните“ закони за оръжията

Стрелбата в Хамбург поставя на фокус „небрежните“ закони за оръжията
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.03.2023
  • Сподели:

Законите за оръжие в Германия, където притежанието на оръжие е сред най-високите в Европа, може да бъдат допълнително затегнати след масовата стрелба миналата седмица, при която седем души, включително неродено дете, бяха убити в зала на Свидетелите на Йехова в Хамбург.
Атаката повдигна вечния въпрос дали различните части на федералната система на страната работят заедно и укрепи тезата на тези в управляващата коалиция, които търсят по-строг контрол върху оръжията.
Властите в Хамбург изтъкнаха бързината на реакцията на полицията: специализиран екип пристигна в рамките на минути след първите куршуми, изстреляни от 35-годишния Филип Фус. От 2021 г. градът пилотира специализирана единица, по модел на оперативната група, сформирана във Виена, след като четирима души загинаха при стрелба там през ноември 2020 г. Две превозни средства, с по четирима тежко въоръжени служители, патрулираха по улиците на Хамбург между обяд и 22 часа от понеделник до четвъртък в инициатива, възхвалявана като знак, че властите са научили поуките от предишни масови стрелби.
Полицаите почти сигурно са спасили много животи, като са пристигнали в рамките на четири минути след обаждането за спешна помощ и са си проправили път в църквата близо до летището в Хамбург, докато Фус, бизнес консултант на свободна практика, напуснал местния клон на Свидетелите на Йехова преди 18 месеца, се опитваше систематично да убие 36 души вътре със залпов огън от неговия полуавтоматичен Heckler & Koch P30.
Фус – който се беше скарал с колегите си заради книга, която беше написал, публикувал сам и я сравнявал с Библията – беше преследван до първия етаж на залата, където почина, след като се простреля в гърдите.
Но хората сега се питат защо специализираните сили не се разполагат всеки ден. И в страна, чиято разпокъсана политическа система често е причина за оплаквания, предстои разплата за отговора на органа за контрол на оръжията в Хамбург на анонимно писмо, изпратено преди два месеца относно психичното здраве на Фус.
На 7 февруари полицаи са посетили Фус в апартамента му в западен Хамбург, но му дали само устно предупреждение, след като открили свободен куршум върху сейфа, в който трябвало да се съхраняват пистолетът и мунициите му. Градските здравни служби изглежда не са участвали в необявената визита, въпреки червените знамена в книгата му и анонимното писмо, което внушава, че Фус страда от психологическо разстройство, но отказва да потърси лечение. Той притежава лиценз за оръжие от декември миналата година и издаването на това разрешение е в центъра на вниманието, докато хората в Хамбург се готвят да погребват своите мъртви.
Германия има високо съотношение на законно закупени огнестрелни оръжия на глава от населението. Около милион души законно притежават повече от 5 милиона оръжия. Повечето от тях са стрелци по спортна стрелба, ловци или лесовъди, но въпреки че насилието остава рядко, средно 155 души биват убити от стрелба всяка година. През последните две десетилетия се наблюдава постепенно затягане на контрола. След като 16 души загинаха при стрелба в училище през 2002 г. в Ерфурт, провинция Тюрингия, възрастовата граница за притежание на оръжие беше повишена от 18 на 21 години. Произволни проверки на място бяха въведени, за да се гарантира, че оръжията се съхраняват правилно, след като същият брой хора загинаха при стрелба през 2009 г. в училище във Виненден, близо до Щутгарт.
Себастиан Фидлър, говорител на политиката в областта на престъпността на парламентарната група на управляващата ГСДП, каза: „Ако беше извършена не само проверката на място, но и тази публично достъпна информация също беше консултирана, тогава законът щеше да осигури достатъчно основание за действие за искане на психологически доклад. Трябва да се види защо органите за сигурност не са стигнали дотук".
Нанси Фейзър, федералният министър на вътрешните работи, каза, че ще се стреми да преразгледа проекто-допълнение към Закона за оръжията, което се разглежда от декември след ареста на 25 души, заподозрени в планираното въоръжено нападение срещу парламента.
Фрейзър вече обеща да въведе допълнителен контрол, включително пълна забрана за частно притежаване на полуавтоматични пушки, но тя се сблъска със съпротива от своя коалиционен партньор либералната FDP.

Станете почитател на Класа