Горски пожар в регион Валенсия принуди 1500 селяни да се евакуират

Горски пожар в регион Валенсия принуди 1500 селяни да се евакуират
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.03.2023
  • Share:

Първият голям горски пожар в Испания за годината изпепели повече от 4000 хектара гора и принуди 1500 души да напуснат домовете си в района на Валенсия. Жителите са избягали от къщите си и са изоставили животните си.
Повече от 500 пожарникари, подкрепени от 20 самолета и хеликоптера, работят, за да овладеят пожара близо до село Вилануева де Вивер, съобщиха службите за спешна помощ. Те обаче казаха, че са успели да спрат разпространението на огъня към други райони.
Ксимо Пуиг, президентът на регион Валенсия, каза пред репортери, че пожарът е станал ненаситен от летните температури от около 30C.
Регионалният вестник Las Provincias съобщи, че полицията смята, че пожарът може да е започнал от искра от машина, използвана за събиране на храсти. Говорител на испанската гражданска гвардия каза, че е в ход разследване за причината за пожара.
Необичайно сухата зима в части от Южна Европа породи опасения, че може да има повторение на опустошителните горски пожари от миналата година. Времето по североизточното средиземноморско крайбрежие на Испания ще бъде по-сухо и по-горещо от обикновено тази пролет, увеличавайки риска от пожари, съобщи метеорологичната агенция Aemet миналата седмица.
Миналата година 785 000 хектара са били унищожени в Европа, повече от два пъти повече от средната годишна стойност за последните 16 години, според статистиката на Европейската комисия.
В Испания 493 пожара са унищожили рекордните 307 000 хектара земя, според Европейската информационна система за горски пожари на комисията.

Станете почитател на Класа