Тръмп „Изборите 2024 г. са последната битка“

Тръмп „Изборите 2024 г.  са последната битка“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.03.2023
  • Share:

Доналд Тръмп, бившият президент на САЩ, продължи да призовава за възмездие и насилие, като използва първия митинг от предизборната си кампания през 2024 г., за да се противопостави на прокурорите, повдигнали наказателно обвинение срещу него.
Усилията на екипа на Тръмп да ръководи по-конвенционална, дисциплинирана кандидатура изчезнаха през последните дни, тъй като 76-годишният отприщи думи и образи, които – дори по неговите провокативни стандарти – са необичайно дехуманизиращи, заплашителни и опасни.
Той откри митинга с песента „Justice for All", в която хор от мъже, лишени от свобода за участието си във въстанието на 6 януари, пеят националния химн, а Тръмп рецитира клетва за вярност.
Тръмп стоеше тържествено на подиума с ръка на сърцето, кадри от бунта на Капитолия се излъчваха на големи екрани, а американските знамена се развяваха от вятъра.
Това стана, когато Тръмп бе изправен пред перспективата да стане първият президент в историята на САЩ, който ще бъде обвинен. Голямо жури в Ню Йорк разследва тайно плащане на пари на звездата от филми за възрастни Сторми Даниелс, която твърди, че е имала сексуален контакт с Тръмп, което той отрича.
Тръмп погрешно прогнозира собствения си арест във вторник миналата седмица и призова за протести, без да добавя, че те трябва да бъдат мирни. В своята платформа Truth Social той предупреди за „потенциална смърт и унищожение", ако в крайна сметка бъде обвинен. Той също така използва все по-расистка реторика, докато отправяше все повече лични атаки срещу Алвин Браг, окръжния прокурор на Манхатън, пораждайки опасения, че поддръжниците може да се опитат да го нападнат от негово име. Тръмп дори сподели снимка, на която държи бейзболна бухалка до снимка на Браг.
Хаким Джефрис, лидер на демократическото малцинство в Камарата на представителите, каза: „Реториката на два пъти импийчмънтия бивш президент е безразсъдна, осъдителна и безотговорна. Опасно е и ако продължи така, някой ще бъде убит".
45-ият президент повтори фалшивото си твърдение, че „президентските избори през 2020 г. са били фалшифицирани", похвали бунтовниците от 6 януари и се разгневи срещу „въоръжаването на правоприлагащите органи", като нарече прокурорите, наблюдаващи множество разследвания на неговото поведение, като „абсолютна човешка измет". В тъмно сако, бяла риза и без вратовръзка, той каза: „Получих лоша реклама и данните ми в анкетите минаха през покрива – бихте ли ми обяснили това?"
Той заяви „Моите врагове отчаяно искат да ни спрат, а нашите опоненти са направили всичко възможно, за да смажат духа ни и да пречупят волята ни. Но не успяха. Те само ни направиха по-силни. И 2024 е последната битка, тя ще бъде голямата. Върнете ме обратно в Белия дом, тяхното управление ще приключи и Америка отново ще бъде свободна нация".
Тръмп също отправи с размах атака досега срещу Рон ДеСантис, губернатора на Флорида, смятан за най-силния му съперник за републиканската президентска номинация, като повтори твърдението си, че ДеСантис е молил за одобрението на Тръмп със „сълзи на очи", когато се е кандидатирал за губернатор.
Голямото жури, разследващо предполагаемото плащане на пари от Тръмп, се очаква да се събере отново в понеделник в Ню Йорк.

Станете почитател на Класа