Хондурас декларира „Има само един Китай“ и скъса връзките с Тайван

Хондурас декларира „Има само един Китай“ и скъса връзките с Тайван
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.03.2023
  • Share:

Хондурас прекъсна дипломатическите отношения с Тайван, като обяви „Правителството на Република Хондурас признава съществуването на само един Китай в света и правителството на Китайската народна република е единственото законно правителство, което представлява цял Китай".
В изявлението се добавя: „Тайван е неотменна част от китайската територия и от днес правителството на Хондурас информира Тайван за прекъсването на дипломатическите отношения, като обеща да няма никакви официални отношения или контакти с Тайван."
Китай каза, че неговият външен министър Цин Ган и външният министър на Хондурас Едуардо Енрике Рейна са подписали споразумението за дипломатическо признаване в Пекин, слагайки край на отношенията с Тайван, датиращи от 40-те години на миналия век.
Външният министър на Тайван Джоузеф Ву обвини президента на Хондурас Ксиомара Кастро, че е бил подведен от китайските обещания за финансова помощ. Стъпката на Хондурас последва преговорите с Китай за изграждането на водноелектрически язовир в страната.
Съобщението на външното министерство на Хондурас идва на фона на нарастващото напрежение между Пекин и Съединените щати, включително заради нарастващата категоричност на Китай спрямо самоуправляващия се Тайван.
Китай твърди, че Тайван е част от неговата територия, за да бъде поставен под негов контрол със сила, ако е необходимо, и отказва повечето контакти със страни, които поддържат официални връзки с островната демокрация. Той заплашва с отмъщение срещу държавите само за увеличаване на контактите.
Принципът за „Един Китай" е вътрешен китайски указ, който включва претенциите на правителството над Тайван. Други глобални правителства имат съответни „политики" за един Китай, които диктуват нивото на признание, което дава на принципа на Китай. Някои, като САЩ и Австралия, които имат официални дипломатически отношения с Пекин, все още само неофициално признават претенциите на Китай над Тайван.
Тайван все още поддържа официални връзки с 13 държави, включително Белиз, Парагвай и Гватемала в Латинска Америка и Ватикана. Повечето от останалите й партньори са островни държави в Карибите и Южния Пасифик и Есватини в Южна Африка.

Станете почитател на Класа