Twitter вече струва под половината от това, което Мъск е платил

Twitter вече струва под половината от това, което Мъск е платил
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.03.2023
  • Share:

Twitter струва по-малко от половината от това, което Илон Мъск плати за него преди шест месеца, след като е загубил повече от 20 милиарда долара от стойността си, според изчисления, базирани на изтекла бележка от милиардера.
Мъск внуши в бележка до персонала на компанията за социални медии, че сега тя се оценява на по-малко от 20 милиарда долара. За сравнение, той плати за нея 44 милиарда долара през октомври 2022 г. Измерването на стойността на Twitter се основава на предложението на Мъск за субсидии за акции, според Platformer and the Information, които първи съобщиха за бележката.
Рязкото обезценяване на компанията следва бурното поглъщане на Мъск. Няколко големи рекламодатели напуснаха платформата и основен източник на средства за покупката на компанията от Мъск, инвестиционната компания Fidelity, намали стойността на своя дял с 56%.
Обикновено използвани като начин за стимулиране на служителите, безвъзмездните средства за акции са възможност за закупуване на акции, които не могат да бъдат продадени до определен момент от време, за разлика от опциите за акции, които - в зависимост от приложените условия - могат да бъдат по-гъвкави. Целта е да се насърчи персоналът да достигне определена оценка до определен момент, така че да могат да продадат акциите си с печалба.
В имейла на Мъск се казва още, че преди поредицата от шумни, остри съкращения, компанията е била на около четири месеца от изчерпването на парите. Броят на служителите на Twitter е намален от около 7500 на около 2000 служители, според данните, представени от Мъск през декември.
В последната си бележка той също каза на персонала: „Виждам ясен, но труден път към оценка от над 250 милиарда долара", което би означавало десетократно увеличение на стойността на акциите.
Бележката предполага, че моделът ще бъде подобен на този, който Мъск, който също управлява Tesla, е възприел в SpaceX, друга негова компания, която позволява на служителите да продават обратно акции на нея. Това може да бъде доходоносен стимул, ако стойността на компанията се повиши значително, но не е толкова гъвкав, колкото продажбата на котирани акции.a

Станете почитател на Класа