Съветът за сигурност на ООН разглежда проекторезолюция за саботажа на "Северен поток"

Съветът за сигурност на ООН разглежда проекторезолюция за саботажа на "Северен поток"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.03.2023
  • Share:

Съветът за сигурност на ООН разглежда руско-китайска проекторезолюция за международно разследване на саботажа на тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2".
Текстът на проекта предлага на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да създаде международна независима комисия за провеждане на цялостно, прозрачно и безпристрастно разследване на всички аспекти на акта на саботаж по газопроводите „Северен поток 1" и „Северен поток 2", включително идентифициране на извършители, поръчители, организатори и техните съучастници.
Очаква се Гутериш да назначи експерти в тази комисия. Ако решението бъде прието, той трябва да направи препоръки за създаването й в рамките на 30 дни. Документът също така насърчава държавите, които провеждат свои собствени разследвания, да си сътрудничат изцяло с комисията и да споделят информация с нея. Документът призовава тези нации да споделят информация и с други заинтересовани страни.
Русия подготви първата версия на резолюцията за Северен поток в края на февруари, но не я подложи веднага на гласуване, а вместо това покани членовете на Съвета за сигурност да обсъдят документа. Оттогава са проведени три кръга консултации. Според източници на ТАСС в световната организация няма общо съгласие по предложения от Русия документ, което означава, че той най-вероятно няма да бъде приет.
Една резолюция трябва да бъде подкрепена от поне девет членове на Съвета за сигурност, за да бъде приета. Всеки от постоянните членове може да наложи вето, но само ако събере необходимия брой гласове за приемане на документа. Ако резолюцията получи осем гласа и САЩ гласуват против нея, това означава, че ветото не е използвано. Ако обаче документът получи девет или повече гласа, гласуването против ще доведе до използване на правото на вето.
Преди това западните страни твърдяха, че Русия е изолирана и няма подкрепата на Съвета за сигурност, тъй като се противопоставя на инициативите на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, докато останалите членове на Съвета или подкрепят, или се въздържат.
Проекторезолюцията по-рано беше подкрепена от Китай. Други постоянни членове на Съвета за сигурност, включително Обединеното кралство, Съединените щати и Франция, бе малко вероятно да я подкрепят, гласувайки против или да се въздържат, за да избегнат обвиненията, че възпрепятстват работата на Съвета за сигурност. Други западни членове на Съвета за сигурност - Албания, Малта, Швейцария и Япония - гласуват както ръководителите на своя блок.
Неясни са позициите на други непостоянни членове, включително Бразилия, Габон, Гана, Мозамбик, Обединените арабски емирства и Еквадор. В резултат на това западните страни с право на вето може дори да не го използват, за да спрат приемането на резолюцията.
Заседанието на Съвета за сигурност, на което се проведе гласуването, беше планирано миналата седмица. На 26 март обаче украинското външно министерство разкри планове за свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в отговор на изявлението на руския президент Владимир Путин за намерението му да разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус. Часът все още не е определен.
На 27 септември миналата година Nord Stream AG съобщи за "безпрецедентни щети", нанесени на три линии от газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Шведски сеизмолози регистрираха две експлозии, станали на 26 септември в близост до трасето на тръбопровода. Главната прокуратура на Русия образува наказателно дело по обвинения в международен тероризъм.
На 8 февруари американският разследващ журналист Сиймор Херш публикува статия, в която се казва, цитирайки свои източници, че водолази от ВМС на САЩ са заложили взривни устройства под газопроводите Северен поток 1 и 2 под прикритието на учението BALTOPS през юни 2022 г., а норвежците са активирали бомбите три месеца по-късно. Според журналиста решението за провеждане на операцията е взето лично от президента на САЩ Джо Байдън след деветмесечни дискусии със специалисти по сигурността на Белия дом. Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън каза в коментар, че " разказът на Хърш е напълно неверен и пълна измислица".

В крайна сметка проекто-декарацията бе отхвърлена с три гласа "за", 12 въздържали се и нито един "против".

Станете почитател на Класа