Милиони германци в транспортен хаос от „мегастачката“

Милиони германци в транспортен хаос от „мегастачката“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.03.2023
  • Share:

Пътуващите в Германия са в големи сътресения, тъй като транспортният персонал в цялата страна организира голяма стачка, за да настоява за повишаване на заплатите пред лицето на оживената инфлация.
Работниците на летищата, пристанищата, железопътните линии, автобусите и линиите на метрото в голяма част от най-голямата икономика в Европа се вслушаха в призива на синдикатите Verdi и EVG и участват в 24-часовата стачка вчера. Verdi представлява около 2,5 милиона служители в публичния сектор, докато EVG представлява 230 000 работници в железниците и в автобусните компании.
Шефът на Verdi Франк Вернеке призна, че това причини болка на много пътуващи и летовници, „но по-добре един ден на напрежение с перспективата за постигане на споразумение за заплатите, отколкото седмици на стачни действия".
Министърът на транспорта Фолкер Висинг нареди да се премахнат ограниченията за доставки с камиони в неделя, като същевременно поиска от летищата да разрешат излитане и кацане късно през нощта, „така че блокираните пътници да могат да стигнат до своите дестинации".
Редкият съвместен призив за стачка в Германия бележи ескалация на все по-острия спор за заплатите, който идва в момент на нарастваща инфлация. Verdi настоява за 10,5% увеличение на месечните заплати, докато EVG иска 12% увеличение за тези, които представлява.
Работодателите – предимно държавните и компаниите от публичния сектор – досега отхвърлят исканията, вместо това предлагайки увеличение от пет процента с две еднократни плащания от 1000 и 1500 евро, тази и следващата година.
В очакване на стачката държавната железопътна компания Deutsche Bahn (DB) спря напълно всички влакове на дълги разстояния и много регионални и местни връзки са в застой.
Компанията предвиди стачката да има „мащабно въздействие" върху цялата й железопътна мрежа и се ангажира да информира своите клиенти „възможно най-бързо и изчерпателно" за отмяната и закъсненията.
Германската летищна асоциация заяви, че „стачката надхвърля всяка възможна и оправдана мярка, като около 380 000 пътници са засегнати".
С инфлацията, достигнала 8,7% през февруари, работодателите обвиниха представителите на труда, че са допринесли за проблема чрез своите искания за повишени заплати, които според тях само ще подхранват инфлацията. Профсъюзите оспорват това и казват, че техните членове са били помолени да поемат тежестта на рязко растящите разходи за живот.
„Мегастачката", както я нарекоха местните медии, следва стачните действия през последните месеци в няколко германски сектора, включително пощите, летищата и местния транспорт. Пощенските служители спечелиха средно месечно увеличение от 11,5% по-рано през март, а през ноември IG Metall, най-големият синдикат в Германия, осигури повишения от общо 8,5% за почти четири милиона служители, които представлява.

Станете почитател на Класа