ISW: Северната част на Бахмут падна, силите на "Вагнер" напредват

ISW: Северната част на Бахмут падна, силите на "Вагнер" напредват
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.03.2023
  • Сподели:

Силите на руската частна военна компания "Вагнер" вероятно са превзели Артьомовския металообработващ завод (АЗОМ) в северната част на Бахмут (б. ред.: наричан в Русия Артьомовск) и продължават да печелят терен в източния украински град, заяви Институтът за изследване на войната.

 

 

Във всекидневната сводка, която публикува на своя сайт, базираният във Вашингтон мозъчен тръст цитира руски военни блогъри, че индустриалният комплекс вече е под контрола на милицията на Евгений Пригожин, която сега го прочиства от останали украински войници, предава БТА.

Тези твърдения са сравнително съвместими с наличните визуални доказателства за руско присъствие в АЗОМ, отбелязват американските анализатори.

Няколко руски  военни блогъри заявиха още вчера, че бойците на "Вагнер" са се приближили до центъра на Бахмут, поели са контрол над градския пазар и са достигнали Двореца на културата, пише още Институтът за изследване на войната. Според него тези твърдения също са правдоподобни, предвид наличните визуални доказателства, чиято геолокация е потвърдена.

Групата "Вагнер" вероятно работи за затвърждаване на териториалните си придобивки в северен и централен Бахмут, за да настъпи към центъра на града и да разшири зоната си на контрол в западната му част, отбелязва Институтът за изследване на войната.

По негови оценки руските сили са превзели през последните седем дни още пет процента от територията на Бахмут и в момента държат приблизително 65 процента от града.

Британското военно разузнаване обаче отчита намаляване на интензивността на руските атаки в града в сравнение с предходните седмици.

Един от ключовите успехи на украинските въоръжени сили в последно време вероятно е отблъскването на бойците на "Вагнер" от второстепенния път 0506, който се превърна в критично важна снабдителна линия за защитниците на града, пише във всекидневната сводка, публикувана в "Туитър".

Британското военно разузнаване също споменава руските твърдения, че комплексът АЗОМ е превзет, но прави уговорката, че според него районът вероятно остава оспорван.

Предвид факта, че от групата "Вагнер" потвърдиха, че са пуснали най-малко 5000 затворници, които са воювали в техните редици, недостигът на хора по всяка вероятност затруднява руското настъпление в района, пише още в сводката.

 

Станете почитател на Класа