Шеф на Fox News: „Проверките на фактите за изборите на Тръмп са лошо за бизнеса“

Шеф на Fox News: „Проверките на фактите за изборите на Тръмп са лошо за бизнеса“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    31.03.2023
  • Сподели:

Сузан Скот, главен изпълнителен директор на Fox News, е отговаряла в началото на декември 2020 г. за проверка на факти в ефир от Ерик Шон, един от водещите на мрежата. Тя написала на Мийд Купър, друг изпълнителен директор на Fox „Това трябва да спре сега. Това е лош бизнес и очевидно има липса на разбиране какво се случва в тези предавания. Публиката е бясна, а ние просто й подаваме материал. Лошо е за бизнеса".
Скот също така помолила други служители на Fox да я предупредят, ако мрежата наеме Майк Помпео, бивш държавен секретар, или Майк Линдел, сериен пропагандатор на дезинформация за изборите. „И двамата биха получили оценки", каза тя.
Говорител на Fox News каза, че възражението на Скот в имейла не е за отхвърляне на твърденията за избори. „Тук не става дума за проверка на факти – проблемът е, че един водещ вика друг", каза говорителят в изявление.
Съобщението е част от част от вътрешни комуникации, получени от компанията за машини за гласуване Dominion, в съдебното й дело срещу Fox за клевета, на стойност 1,6 милиарда долара. Dominion показа копие от съобщението на съдебно заседание миналата седмица, като неговите адвокати твърдяха, че Fox съзнателно е излъчила неверни изявления за Dominion, защото се е притеснявала от загубата на зрители от конкурентни мрежи като Newsmax и One America News (OAN).
„Тези документи още веднъж демонстрират, че Dominion продължава да разчита на подбрани цитати без контекст, за да генерира заглавия, за да отвлече вниманието от фактите по този случай. Основополагащото право на свободна преса е заложено на карта и ние ще продължим яростно да се застъпваме за първата поправка за защита на ролята на новинарските организации да отразяват новините", каза говорителят на Fox.
Седмици по-рано, на 19 ноември, Скот също се е оплакала от различна проверка на фактите в ефир. „Не мога да продължавам да защитавам тези репортери, които не разбират нашите зрители и как да се справят с историите. Публиката се чувства така, сякаш сме накърнили доверието и вярата им в нас. Fox е загубила 25 000 абонати. Можем да поправим това, но не можем повече да се усмихваме на нашите зрители." написа тя.
„Става въпрос за тона и предаването на кореспондента, няма нищо общо с проверката на фактите", каза говорител на Fox. Dominion включваи съобщения от водещата на Fox News Мария Бартиромо, чието шоу бе разсадник за неверни твърдения за изборите. В едно съобщение Бартиромо изглежда е била наясно, че Сидни Пауъл, един от адвокатите на Доналд Тръмп, ще дойде в нейното шоу на следващия ден, за да направи измамни твърдения относно смяната на гласовете от софтуера Dominion, казвайки: „Добре, Сидни ще го каже утре."
Dominion също разкри ключова вътрешна проверка на факти от 13 ноември 2020 г. от Fox от екип, известен като „мозъчната стая", която развенчава неверни твърдения за Dominion. Въпреки че ръководителите свидетелстваха, че твърденията, развенчани от мозъчната стая, не трябва да бъдат излъчвани, Fox продължил да прави неверни твърдения за Dominion след проверката на фактите.
Документите също така показват вътрешна загриженост относно изявленията, направени от Жанин Пиро, друга водеща, която излъчила фалшиви твърдения за Dominion. В едно съобщение проверяващите факти прегледали сценарий за едно от нейните предавания и подчертали неточни твърдения за Dominion. „Мозъчната стая преминава през това сега. Джанин го продиктува на Тим. Тя е пълна с конспирации и още един пример защо тази жена никога не трябва да бъде по телевизията на живо", пише Джери Андрюс, изпълнителен директор на Fox, в имейл.
Процесът трябва да започне на 17 април и да продължи шест седмици.

Станете почитател на Класа