Британците имат повече доверие в ЕС, отколкото в Уестминстър

Британците имат повече доверие в ЕС, отколкото в Уестминстър
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    31.03.2023
  • Сподели:

Хората във Великобритания имат по-голямо доверие в ЕС, отколкото в парламента на Обединеното кралство, обръщайки положението на нещата, продължило повече от 30 години, разкрива проучване.
Откакто Обединеното кралство гласува за Брекзит, делът на хората, които декларират доверие в парламента, е намалял с 10 процентни пункта до 22%, докато има седем процентни пункта покачване на доверието в базирания в Брюксел блок до 39%. Доверието в правителството на кралството също спада от 2017 г. до 2021 г.
Констатациите от Световното проучване на ценностите (WVS), изследващо доверието в институциите в 24 държави от Канада до Южна Корея, повишават доверието сред привържениците на възстановяването на връзките между Обединеното кралство и ЕС.
Бившият секретар по Brexit Дейвид Дейвис каза, че подчертаната промяна вероятно е резултат от „хленчещия, неприятен, кучи спор в парламента относно Brexit от края на 2017 г., който е напълно непродуктивен". Той каза, че кризите на правителството на Обединеното кралство заради пандемията от коронавирус са допринесли за спада в доверието и предположи, че след Брекзит, медиите – той назова Sun, Daily Telegraph, Times и Daily Mail – са спрели „да ритат Брюксел през цялото време", както правиха в навечерието на референдума през 2016 г.
Само 24% от хората казват, че са щастливи, че Обединеното кралство гласува за напускане на ЕС, докато 49% казаха, че са разочаровани.
Констатациите също така показват, че Обединеното кралство се е присъединило към страните, за които е най-малко вероятно да имат доверие в правителството и парламента – изоставайки от Франция, Германия, Австралия, Иран и Китай. „Ние сме сред 20-те държави в проучването с най-малко доверие в правителството; доверието в полицията рязко спадна, особено в Лондон; и само Египет има по-малко доверие в своята преса", каза проф. Боби Дъфи, директор на Института за политика към Кралския колеж в Лондон,
Със само 13% от хората, имащи доверие в политическите партии в Обединеното кралство, нацията е наравно с Бразилия, Италия и Франция, но доста зад Норвегия (36%), Швеция (32%), Канада (24%) и Германия ( 23%). Обединеното кралство е на 23-то място от 24 страни по отношение на доверието в пресата. Медиите в Мексико, Италия, Русия и Бразилия се радват на двойно по-високо ниво на доверие. „Някои институции се справят по-добре, като нашата съдебна система е сравнително високо оценена, а държавната служба излиза много по-добре от нашите политически институции", каза Дъфи.
WVS е едно от най-големите и най-широко използвани академични социални проучвания в света, действащо от 1981 г. Последните данни за Обединеното кралство са събрани през 2022 г., като данните за други нации са събрани в различни моменти през последната вълна на WVS, която обхвана от 2017 до 2022 г.

Станете почитател на Класа