Русия призова българските власти: Не допускайте оскверняване на паметниците на съветските воини

Русия призова българските власти: Не допускайте оскверняване на паметниците на съветските воини
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.05.2023
  • Сподели:

Официална Москва призова българските власти да не допускат оскверняване на съветските паметници у нас. Руското посолство в София е изпратило съответната нота до българското Министерство на външните работи, съобщава БНР.

 

 

По време на седмичния си брифинг говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че от 12 до 14 май в България са били осквернени братските могили на Червената армия в Банкя и в столичния квартал "Лозенец" и паметникът на съветския воин в Бургас.

"Руското посолство в София е изпратило протестна нота в Министерството на външните работи на България. Пред българските власти е посочена необходимостта всички подобни инциденти да бъдат разследвани, от виновните да бъде потърсена отговорност и да не се допускат такива престъпна акции в бъдеще".

По думите на Захарова пренебрегването на систематичното оскверняване на съветските паметници е равносилно на "поощряване на реваншизма и неонацизма". Според нея мащабите на вандализма щели да бъдат по-големи, ако не били усилията на патриотично настроената част от българското общество.

"Както показаха преминалите из цялата страна паметни мероприятия по случай Деня на победата, включително многобройните шествия в рамките на "Безсмъртния полк", българските патриоти помнят, грижливо се отнасят към общата история на нашите страни и не възнамеряват да се отказват от нея. Но ние виждаме, че за съжаление определена част от политическия елит в тази страна поощрява други настроения".

Станете почитател на Класа