Външните министри на Армения и Азербайджан преговарят в петък в Москва

Външните министри на Армения и Азербайджан преговарят в петък в Москва
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.05.2023
  • Сподели:

Министрите на външните работи на Армения и Азербайджан ще се срещнат в петък в Москва за мирни преговори на фона на нарасналото напрежение между двете кавказки държави въпреки нарастващите международни усилия за посредничество, съобщиха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

 

 

"На 19 май в Москва ще се проведе тристранна среща и отделни двустранни срещи" между външните министри на Русия Сергей Лавров, на Армения Арарат Мирзоян и на Азербайджан Джейхун Байрамов", заяви говорителят на руската дипломация Мария Захарова.

Разговорите ще се проведат на фона на подновеното напрежение между Армения и Азербайджан относно контрола над Нагорни Карабах - регион с преобладаващо арменско население, който се отдели от Баку с помощта на Ереван. Двете бивши съветски републики са водили две войни в рамките на малко повече от 30 години. Последната, през 2020 г., завърши със съкрушителна победа за Азербайджан, който си върна няколко територии около Нагорни Карабах.

Въпреки прекратяването на огъня, постигнато с помощта на Москва, на границата между Армения и Азербайджан редовно избухват боеве. Арменското министерство на отбраната съобщи, че войник, ранен от азербайджанските сили на границата, е починал на път за болницата.

Международните усилия за успокояване на ситуацията се засилиха през последните седмици. В началото на месеца във Вашингтон се проведоха четиридневни интензивни преговори между представители на Армения и Азербайджан. В неделя президентът на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателят на Армения Никол Пашинян се срещнаха и в Брюксел.

Тези западни инициативи се приемат с неодобрение от Русия, отбелязва АФП.

Арменският външен министър Арарат Мирзоян се срещна днес с комисарката на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович. На срещата беше обсъдена хуманитарната криза в Нагорни Карабах, съобщи ТАСС, като цитира изявление на арменското външно министерство.

Станете почитател на Класа