Украйна с напредък край Бахмут

Украйна с напредък край Бахмут
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.05.2023
  • Сподели:

Украинските въоръжени сили съобщиха, че са постигнали нов напредък в тежките сражения близо до град Бахмут в Източна Украйна и че Русия продължава да изпраща там нови подразделения, включително десантчици, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

 

Президентът Володимир Зеленски спомена във видеообръщение за нестихващ руски обстрел в няколко области, което по думите му е сигнал, че е нужно Москва да бъде поставена под още по-засилен международен натиск.

Агенцията отбелязва, че направените вчера коментари от украинската армия за нов напредък в Бахмут са поредните твърдения от страна на Киев през последната седмица, че руските сили са били отблъснати назад в някои райони около града в хода на продължаващите от месеци ожесточени сражения за контрола над него.

"Успешно провеждаме отбранителна операция, контраатакуваме, през изминалото денонощие наши подразделения напреднаха до 500 метра в някои части на Бахмутския фронт", заяви по украинската телевизия украинският военен говорител Сергий Черевати. Той каза, че не е видял никакви признаци, че на руските сили не достигат боеприпаси, което противоречи на изявленията на Евгений Пригожин, ръководителя на руската наемническа група "Вагнер", която е на предна линия в щурма на Бахмут.

"Врагът се опитва да превземе града по свое усмотрение и нанася удари с всички системи и калибри. Не може да става и дума за какъвто и да било глад за снаряди", заяви Черевати. "Те придвижват нови подразделения тук (в Бахмут), основно десантчици, в опит да постигнат някакъв междинен успех", добави той.

Москва разглежда Бахмут, град с около 70 000-но предвоенно население, като отправна точка за превземането на останалата част от граничещия с Русия промишлен регион Донбас.

Украинските власти дават сигнали, че настъплението на войските им в района на града не е част от по-широка контраофанзива, планирана от Киев за изтласкване на руските сили.

Москва не е коментирала за момента твърденията на Черевати. Руската новинарска агенция РИА Новости цитира изявление на министерството на отбраната, че руските сили продължават да се сражават за западните части на Бахмут.

В аудиообръщение Пригожин изглежда потвърждава, че украинските войски са получили преимущество на бойното поле в Бахмут, и отново разкритикува руското командване.

"Въпреки обстоятелството, че врагът контролира едва няколко процента от територията на Бахмут, обкръжаването на неприятеля не изглежда възможно", каза той. "Вследствие на настъплението на врага руските десантчици заеха позиции, които са изгодни за противника."

Изнесените данни за положението на бойното поле не могат да бъдат проверени.

Украинският военен анализатор Олександър Мусиенко заяви, че проточилата се битка за Бахмут напомня на поражението, което съветската армия нанася на германците в Сталинград през 1943 г. след петмесечни боеве.

"Руските войски отстъпиха инициативата по фланговете - нашите войски отрязаха тези флангове", каза той пред украинското "Радио НВ".

Станете почитател на Класа