19FortyFive: Шансовете на Украйна за победа са катастрофално малки, Русия има важни предимства

19FortyFive: Шансовете на Украйна за победа са катастрофално малки, Русия има важни предимства
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.06.2023
  • Сподели:

Шансовете на Украйна за победа са катастрофално малки, тя трябва да помисли за започване на преговори с Москва. Това пише наблюдателят за 19FortyFive, бившият подполковник от американската армия Даниел Л. Дейвис. 

 

 

19FortyFive: Шансовете на Украйна за победа са катастрофално малки, Русия има важни предимства

 

Американският експерт отбелязва, че ако се погледнат мненията на много западни оратори и заглавията на медиите, може да изглежда, че дългоочакваното контранастъпление на Украйна върви добре. В студената военна реалност обаче е точно обратното, подчертава Дейвис.

„Понастоящем е почти сигурно, че войските на украинския президент Владимир Зеленски няма да могат да изтласкат руските войски. А ако Зеленски не управлява нестабилната ситуация много умно през останалата част от годината, той може да загуби войната“, се казва в статията.

Дейвис цитира няколко примера за заглавия от западни вестници, в които се казва, че «украинските сили провеждат успешни контранастъпателни операции» и «Украйна подготвя най-големия удар».

Подобни гръмки изявления се правят от различни видове експерти. Например бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс заяви пред репортери на втория ден от украинското контранастъпление:

„Считам, че настъплението ще бъде много по-успешно, отколкото смятаха много от най-песимистичните анализатори.“

Седмица по-късно генералът в оставка Бен Ходжис стигна толкова далеч, че каза, че продължава да вярва, че Украйна може да си върне Крим до края на това лято.

Според автора на 19FortyFive подобен оптимизъм на различни политици и експерти се дължи на факта, че те считат, че въоръжените сили на Украйна са добре оборудвани с голям брой западни оръжия и са обучени от инструктори на НАТО, докато руските сили уж не са добре обучени и оборудвани.

„Нарастващото количество физически доказателства на бойното поле обаче показва с болезнена яснота, че въпреки необуздания оптимизъм, началото на настъплението на ВСУ завърши с катастрофа. Предстоящите условия не вещаят нищо добро за силите на Зеленски“, посочва наблюдателят на американското издание.

Дори въпреки неуспехите на украинските сили, повечето западни коментатори продължават да твърдят, че е необходимо само да се изчака и след време украинското настъпление ще се увенчае с успех.

Според Дейвис тази гледна точка почти със сигурност е погрешна.

Изминаха около две седмици боеве, по време на които украинската страна претърпя тежки загуби, а въоръжените сили на Украйна дори не достигнаха първия пояс от основните отбранителни линии на Русия.

Както отбелязва Дейвис, не подценявайте силата на Руската федерация.

Русия има редица критични военни предимства пред Украйна, които е почти невъзможно да бъдат преодолени.

„Москва има почти абсолютно въздушно превъзходство на тактическия фронт над Украйна; значително предимство в системите за противовъздушна отбрана; предимство в плътността на артилерийските залпове; превъзходство в радиоелектронната война, най-очевидна е способността на Русия да разполага атакуващи и разузнавателни дронове, докато опитите на Украйна да направи същото сериозно намаляват; почти неограничен запас от противотанкови мини; предимства в броя на бронетранспортьорите и танковете; способност за нанасяне на продължителни ракетни удари срещу складове за гориво и боеприпаси “, изброява наблюдателят на 19FortyFive.

Според него тези предимства са фундаментални и определят кой печели и губи войните и нищо няма да ги промени в обозримо бъдеще.

Дейвис твърди: Украйна не успя да напредне до основната линия на руската отбрана за две седмици, а най-сложните отбранителни съоръжения тепърва предстоят: танкови ровове, зъби на дракона, масивни минни полета и мобилни контраатакуващи формирования в дълбочина.

Дейвис счита, че предвид неефективността на настъплението на ВСУ и очевидното предимство на Русия, най-разумният курс на действие за Киев би бил да спре настъплението си и да премине към укрепване на отбраната.

В същото време, според американския експерт, Украйна трябва да мисли реалистично и да се замисли за дипломатическия и политически ход за регулирането на конфликта. Трябва да се положат основите за мирни преговори с руските представители и да се работи по този въпрос с народа на Украйна. В противен случай, според Дейвис, Украйна рискува да загуби още повече територия.

Наблюдателят на 19FortyFive подчертава, че е изключително трудно за украинското ръководство да започне преговори за прекратяване на войната, но те ще трябва да направят избор и да пожънат плодовете от своите решения.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа