Business Insider: Руските Ка-52 заставиха Зеленски да направи неочаквано признание

Business Insider: Руските Ка-52 заставиха Зеленски да направи неочаквано признание
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.06.2023
  • Сподели:

Новата въздушна тактика на руските ВКС все повече тревожи Киев и дори самият Зеленски направи неочаквано признание. Това пише изданието Business Insider. 

 

 

Business Insider: Руските Ка-52 заставиха Зеленски да направи неочаквано признание

 

Украинското контранастъпление продължава от началото на юни. Според авторите, Киев е изправен пред една задача: да си върне колкото се може повече територия, но руските войски оказват ожесточена съпротива и нанасят огромни загуби на въоръжените сили на Украйна.

Една от отличителните черти на настоящите бойни действия е, че Русия започна да използва своята авиация по нов начин.

Руските ударни хеликоптери Ка-52 «Алигатор» се представят особено добре. Факт е, че украинските войски излизат извън обсега на своите системи за противовъздушна отбрана, което позволява на Ка-52 свободно да поразява бронираната техника на противника с 30-мм оръдия или противотанкови ракети.

Според експертите в Киев расте безпокойството около руските ВКС, което принуди Владимир Зеленски да направи неочаквано признание за контранастъплението.

„Висши украински военни изразиха загриженост относно „превъзходството на Русия в авиация и артилерия“ по време на контранастъпателните операции, които според тях са придружени от „ожесточени боеве“, а украинският президент Владимир Зеленски заяви пред BBC, че контранастъплението в момента напредва „по-бавно, отколкото бихме искали“, се казва в статията.

Но не само хеликоптерите Ка-52 дразнят украинското военно ръководство. Оказва се, че руските въздушно-космически сили започнаха да използват нова тактика, когато въоръжените сили на Украйна преминаха в голяма атака.

Според Райли Бейли, експерт по Русия от Института за изучаване на войната, Русия едновременно нанася ракетни удари по военните съоръжения в украинските градове и атакува войските на фронтовата линия от въздуха.

Първо, това принуди Киев да изтегли повечето системи за противовъздушна отбрана в градовете, лишавайки армията си от прикритие.

Второ, Русия е разположила своите самолети и хеликоптери много близо до фронтовата линия, нещо, което преди е избягвала да прави.

„В тази ситуация руските сили са разположили самолети по начин, който не са правили напоследък, на предни позиции, и успяха да го използват по-успешно, отколкото в миналото.

В момента хеликоптерите Ка-52 и Ми-8 и други винтокрили хеликоптери извършват операции на малък обсег близо до фронтовите линии, в ущърб на някои украински усилия“, каза Бейли.

Авторът подчертава, че украинските войски трябва да се адаптират към новите реалности, за които не са били готови.

Експертът добавя още, че въоръжените сили на Украйна планират да нанесат своя „основен удар“ и сега подготвят почвата за това.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа