Украинското посолство в Тел Авив: За съжаление Израел избра пътя на тясно сътрудничество с Русия

Украинското посолство в Тел Авив: За съжаление Израел избра пътя на тясно сътрудничество с Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.06.2023
  • Сподели:

Израелските власти са избрали пътя на тясно сътрудничество с Русия, съобщи украинското посолство в Тел Авив в социалните мрежи:

 

 

"Посолството <... > със съжаление подчертава, че настоящото израелско правителство е избрало пътя на тясното сътрудничество с Руската федерация. За това свидетелстват редица доста спорни събития, които се случиха през първата половина на 2023 г. и съвпаднаха с почти пълното отсъствие на израелска хуманитарна помощ за Украйна", се казва в изявлението.

Сред "противоречивите събития" посолството посочва "безплодното посещение" на израелския външен министър Ели Коен в Киев през февруари и поредицата интервюта на премиера Бенямин Нетаняху, включително разговора с вестник Jerusalem Post на 22 юни. В това интервю Нетаняху отново заявява, че страната му няма да предаде оръжия на Украйна, тъй като се опасява, че те могат да попаднат в ръцете на Иран и да бъдат използвани срещу самия Израел. Според Нетаняху западни противотанкови оръжия вече са открити в близост до границите на Израел.

"По принцип всички съответни изявления на израелския министър-председател винаги са били насочени към оправдаване на пълното бездействие на Израел при предоставянето на отбранителна помощ на Украйна през последната година и половина. Първоначално аргументите бяха съсредоточени върху специалните отношения на Израел с Русия в Сирия и несигурното положение на еврейското население в Руската федерация. В последното интервю обаче бяха изказани напълно измислени и спекулативни предположения, позволяващи прехвърлянето на западни оръжия от украинското бойно поле към сирийските и иранските режими", възмущават се от украинската дипломатическа мисия.

Дипломатите обвиниха Израел в "словесна демагогия за неутралитет" и активно изграждане на отношения с Русия.
"В действителност, на място, така нареченият "неутралитет" на израелското правителство се разглежда като изрично проруска позиция", твърдят от дипломатическата мисия.

Посолството призова израелското правителство да промени тази позиция и да подкрепи Киев с отбранителни средства.
"Очакваме Израел да застане от правилната страна на историята", заключават дипломатите.

Израелският министър на външните работи Ели Коен реагира на изявлението. Той заяви, че властите на страната възнамеряват да обсъдят с Киев политиката на подпомагане. Израел многократно е изразявал подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, гласувал е в нейна подкрепа в ООН и ѝ предоставя хуманитарна помощ.

"Израел е от правилната страна на историята", заключава Коен. Израел е сред страните, които осъждат руската специална операция в Украйна, но властите му последователно се въздържат от снабдяване на Киев с оръжие, като се ограничават до хуманитарна помощ.

Станете почитател на Класа