Най-грозното куче в света

Най-грозното куче в света
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.06.2023
  • Сподели:

Линда Елмкуист от Тусон, Аризона, се усмихна широко, докато държеше малкото си куче високо във въдуха. И има защо - в петък Скутър беше признат като му беше дадена титлата Най-грозното куче в света.
Състезанието, което се провежда като част от панаира Sonoma-Marin в Петалума, Калифорния, през последните 50 години, е световноизвестно събитие, което насърчава осиновяването на кучета и показва необикновени кучета, които са се изправили сещу несгодите – и чества техните несъвършенства.
Скутър, от породата Китайски гребенест, с рядка коса, опашка като на плъх и език, който просто не иска да остане в устата му, със сигурност е преодолял много предизвикателства през своите седем години. Когато бил съвсем малко пале, животновъд донесъл Скутър в Контрол на животните в Тусон, за да го евтаназират, защото е бил роден със задните крака, обърнати назад, състояние, което гарантира, че няма да проходи.
Спасител го отвел у дома, за да му даде „шанс да намери добър дом и сравнително нормален живот", гласи биографията на Скутър за участие в конкурса. С помощта на терапия и специализирана количка Скутър може да ходи и няма представа, че е по-различен от всяко друго куче, се казва още в биографията му.
„Радвам се и съм невероятно горда, Скутър беше коронован за победител в състезанието за най-грозно куче в света. Въпреки предизвикателствата, пред които бе изправен с деформираните си задни крака, Скутър се противопостави на всички пречки и ни показа истинското значение на издръжливостта и решителността" каза Елмкуист, в изявление.
Именно тази решителност даде на Скутър предимство пред останалите състезатели.
Състезанието започва през 70-те години на миналия век, когато Рос Смит, член на асоциацията на Old Adobe в Петалума, търси начин да събере пари. След като парадът на домашни любимци бил заменен със състезание с кучета, Смит предложил състезание за грозни кучета.
Идеята се закрепила и състезанието продължава да съществува, за разлика от кучешките изложби, които подчертават специални умения или родословие. А китайските гребенести са се доказали, като печелят титлата 10 пъти от 2000 г. насам.
Скутър също направи своята порода горда, спечелвайки сърцата на съдиите, голямата награда от $1500 и трофей.

Станете почитател на Класа