Шведското правителство осъди „ислямофобското“ изгаряне на Корана

Шведското правителство осъди „ислямофобското“ изгаряне на Корана
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.07.2023
  • Share:

Правителството на Швеция осъди тазседмичното изгаряне на Коран пред главната джамия в Стокхолм, наричайки го „ислямофобски акт", след като международен ислямски орган призова за мерки за избягване на бъдещи изгаряния.
„Шведското правителство напълно разбира, че ислямофобските действия, извършени от лица по време на демонстрации в Швеция, могат да бъдат обидни за мюсюлманите. Силно осъждаме тези действия, които по никакъв начин не отразяват възгледите на шведското правителство", се казва в изявление на външното министерство.
Осъждането дойде в отговор на призива за колективни мерки за избягване на бъдещи изгаряния на Корана от базираната в Саудитска Арабия Организация за ислямско сътрудничество (OIC). 57-членният орган се събра в централата си в Джеда, за да отговори на инцидента в сряда, при който Салван Момика - иракски гражданин, живеещ в Швеция, поруга ислямската свещена книга и запали няколко страници.
OIC призова „страните-членки да вземат единни и колективни мерки, за да предотвратят повторението на случаи на оскверняване на копия на Корана", според изявление, публикувано след извънредната среща.
Държави, включително Ирак, Кувейт, Обединените арабски емирства и Мароко, привикаха шведските посланици в знак на протест срещу инцидента с изгарянето на Корана.
„Изгарянето на Корана или всеки друг свещен текст е обиден и неуважителен акт и явна провокация. Проявите на расизъм, ксенофобия и свързаната с тях нетолерантност нямат място в Швеция или в Европа. Швеция има конституционно защитено право на свобода на събранията, изразяването и демонстрациите", заявиха от шведското външно министерство.

Станете почитател на Класа