Иран и Ирак настръхнаха срещу Дания, Техеран привика скандинавския посланик

Иран и Ирак настръхнаха срещу Дания, Техеран привика скандинавския посланик
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.07.2023
  • Сподели:

Датският Съвет за бежанците съобщи снощи, че е била извършена „въоръжена атака“ срещу негови помещения в крайните южни райони на Ирак, но персоналът е „физически невредим“, предаде Франс прес, зитирана от БТА.

 

 

Нападението, насочено срещу база на НПО близо до големия южен град Басра, е извършено в ранните часове на днешния ден, посочи в съобщение изпълнителният директор на Съвета за бежанците за Близкия изток Лилу Тапа.

По време на нападението на място са били двама охранители, които не са пострадали физически. НПО обаче съобщи за нанесени материални щети и подчерта, че е имало и палеж. Допълва се също, че хуманитарни служители никога не трябва да бъдат обект на нападение.

Датският Съвет за бежанците работи в Ирак от 20 години и предоставя подкрепа на общности, засегнати от конфликти и вътрешно разселване, по-специално от операции по разминиране в Басра, пише още в съобщението.

Информацията за нападението идва в момент, когато се появиха медийни публикации за оскверняване на корана в Дания. На страницата си във „Фейсбук“ крайнодясното датско движение „Данске патриотер“ публикува вчера видео с мъж, който изглежда изгаря корана и тъпче иракско знаме.

Заместник-полицейската инспекторка в Копенхаген Трине Фискер потвърди днес за АФП, че вчера е имало малобройна демонстрация пред посолството на Ирак и потвърди също, че е била изгорена книга, но не е ясно каква.

Рано вчера сутринта, в отговор на инцидента в Копенхаген няколко десетки демонстранти се събраха в иракската столица и се опитаха да тръгнат към посолството на Дания, съобщи фотограф на АФП.

Иранското външно министерство съобщи в „Туитър“, че е извикало днес датския посланик в страната, за да протестира срещу „оскверняването на корана в Копенхаген“, предаде Ройтерс.

В петък мъж подпали книга, за която се смята, че е била корана, на площад пред посолството на Ирак в Копенхаген.

„Изгарянето на книги в Европа напомня на мрачните векове на невежество… Да се мълчи в лицето на такова отвратително престъпление срещу културата ще доведе единствено до насилие и насърчаване на тероризма“, беше цитиран да казва високопоставен ирански правителствен представител.

 

Станете почитател на Класа