Варшава: Провокациите на Москва няма да спрат

Варшава: Провокациите на Москва няма да спрат
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.07.2023
  • Сподели:

"От месеци продължава провокативно поведение от страна на Русия. Очакваме, че тази политика ще бъде продължена и ще има още провокации в близко бъдеще", е заявил пред PAP заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски.

 



Той е отбелязал, че "МВнР следи ситуацията и ще реагира текущо". Посланик Сергей Андреев е привикан в Министерството на външните работи във връзка с провокативните изказвания на руския президент Владимир Путин.

"В събота в 10 сутринта посланикът на Руската федерация е привикан в Министерството на външните работи. Във връзка с провокативните изявления на Владимир Путин, президента на Русия, както и заплахи срещу Полша и други неприятелски действия на Руската федерация срещу Полша и срещу нашите съюзници“, е заявил министър Яблонски след срещата.

Той е подчертал, че срещата в МВнР е била много краткаи позицията, представена на посланика, е много ясна и Адриев е чул, че "този вид псевдоисторически аргументи, опити да се избели военнопрестъпник, какъвто е Сталин, от друг престъпник, който днес е Владимир Путин, е действие, което Полша третира като опит за провокиране на ескалация“.

"Ние напълно осъждаме подобни опити за преразглеждане на историята, осъждаме опитите да се използва това преразглеждане на историята и за пропагандни дейности, за хибридна война“, е заявил Яблонски.

Той е отбелязал, че е представил и позицията на Полша по други враждебни действия на Русия, както към Полша, така и към нейните съюзници.

"За пореден път неизменно призоваваме Русия да спре агресивната война и окупацията на Украйна, да спре да извършва престъпления и да изправи престъпниците пред съда. Това е въпрос, който ние абсолютно никога няма да изоставим, заедно с нашите съюзници“, е добавил той.

Той е оценил, че по време на срещата руският посланик е бил много нервен, отношението му е било враждебно и поведението му не е отговаряло на правилата на дипломатическия протокол. "Поведението на посланика (на Русия) отразява отношението на страната, която представлява и показва, че Русия не възнамерява да преследва никакви цели с дипломатически средства".

Позовавайки се на изявленията, направени както от посланика, така и от Владимир Путин, заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски е заявил, че "този вид опити за фалшифициране на историята и фалшифициране на днешната реалност е нещо, което можем да срещнем редовно". "И днес руският посланик се опита да представи такава позиция".

Яблонски е допълнил, че в разговор с Анреев той "недвусмислено е подчертал, че границите между държавите са абсолютно неприкосновени и Полша се противопоставя на всякакви опити за тяхното преразглеждане ".

"Ако говорим за престъпленията, извършени от Съветска Русия, тези опити да се разкаже историята, че в резултат на Втората световна война границите са се променили и това се приема, че е подарък от Сталин, това е чиста лъжа“, е подчертал Яблонски.

"Съветска Русия, заедно с хитлеристка Германия, нападна Полша в съюз, завладя нашата територия в пълно съгласие, извърши престъпления срещу цивилното население. Сталин и СССР са отговорни за смъртта на стотици хиляди поляци, за други чудовищни ​​престъпления, извършени на наша територия. Опитите да се избели тази личност, да се избели престъпникът (...) ние категорично отхвърляме и ще ви напомним за това“.

Речта на Владимир Путин от заседанието на Съвета за сигурност е излъчена по руската телевизия на 21 юли. "Що се отнася до полските лидери, те вероятно искат да сформират коалиция под чадъра на НАТО и директно да се присъединят към конфликта в Украйна, а след това да отнемат по-широко парче за себе си, да възстановят своите, както вярват, исторически територии - днешна Западна Украйна“, това е заявил Путин. Той също така е подчертал, че "благодарение на Съветския съюз, благодарение на позицията на Сталин, Полша получи значителни територии на Запад, земите на Германия". "Това е точно така: западната територия на днешна Полша е подарък от Сталин за поляците. Нима нашите приятели във Варшава са забравили за това? Ние ще ви напомним“, е заявил Путин.

На 21 юли вечерта премиерът на Полша Матеуш Моравецки обяви, че руският посланик в Полша ще посети Министерството на външните работи. Той подчерта, че историческата истина не подлежи на дискусия. "Сталин е военен престъпник, виновен за смъртта на стотици хиляди поляци", написа той в Twitter.

Станете почитател на Класа