Русофобията на властите в Кишинев започна да трови съзнанието на молдовците

Русофобията на властите в Кишинев започна да трови съзнанието на молдовците
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.07.2023
  • Сподели:

В Молдова избухна скандал след публикуването на видео, в което лекар от болница в Кишинев отказва на рускоезичен пациент с думите „Не оперирам руснаци“.

 

 

 

Ръководството на болницата осъди инцидента и обеща да разследва инцидента. Самият хирург се опита да се оправдае, но парламентът вече поиска органите на реда да се намесят в случващото се. Този случай може да се счита за единичен, но ще придобие ли проявата на русофобия в Молдова системен характер?

Тази седмица в социалните мрежи и каналите на “Телеграм” се появи видео, в което отоларингологът на Републиканската клинична болница “Тимофей Мошняха” в Кишинев отказва операция на пациента с думите: Руснаците са врагове, искам да ви разстрелям с автомат “Калашников”. Трябва да влезеш и да кажеш „Буна Зиуа“, а ти ми казваш „Привет“, казва лекарят, който в този момент преглежда рентгеновите снимки на пациента.

Освен това мъжът пъта дали жената е родена в Молдова, дали съпругът й говори румънски и също така декларира, че самият той е румънец. В отговор жената каза, че има румънско фамилно име, рускиня по националност, но е родена в Молдова.

- Вие сте рускиня?

- Рускиня.

Руско-рускиня? Не оперирам руснаци.

- Защо?

- Защото са врагове.

- Как?

- Как така? Отидете в Украйна и кажете, че сте рускиня!.

Други пациенти в чакалнята не се застъпват за обидената жена. Един от тях дори одобрява позицията на лекаря: „Много правилно. Трябва да научим няколко езика."

Ръководството на болницата реагира на инцидента на следващия ден: те се извиняват на пациента и обещаха, че етичната комисия ще вземе мерки срещу лекаря. „Републиканската клинична болница “Тимофей Мошняха” публично изразява своето несъгласие и категорично осъжда изявления, които могат да засегнат пациентите. Нашата позиция е, че всички пациенти заслужават справедливо и уважително отношение, независимо от езика, който говорят, или етническата си принадлежност“, се казва в изявление на болницата.

Председателят на парламентарната комисия по правата на човека и междуетническите отношения Григорий Новак каза, че „този човек не заслужава да бъде наричан лекар“. Той е убеден, че хирургът грубо е нарушил конституцията на Молдова, по-специално членовете за правото на здравеопазване и социална сигурност и защита.

Според него лекарят може да носи отговорност по наказателните членове „Неоказване на помощ на пациент“ и „Служебна небрежност“. Също така, убеден е Новак, лекарят е нарушил закона за медицинската практика. Депутатът от Блока на комунистите и социалистите Диана Караман обеща да подаде искане до компетентните органи и да проследи тяхната реакция. Тя беше подкрепена от съпартийката си Инга Сибова.

На свой ред бившият премиер на страната Йон Чику припомни, че това не е първият подобен случай и подобно поведение се насърчава от местната преса и правителството. „Наистина ли сме толкова лесно забравили какво е нацизъм, Холокост или расизъм? Забравихме ли трагедията на германския народ, повярвал в нацистите през първата половина на миналия век? - каза експремиерът.

За това, че русофобията процъфтява в Молдова, беше разказано по-рано от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Според него местната русофобия се превръща в атрибут на евроинтеграцията, а страната се опитва да стане неприятелска към Русия. „Това не корелира напълно с настроенията в молдовското общество. Това е страна, която сега бързо се опитва да я направят неприятелска към нас. Може да съжаляваме за това“, посочи Песков.

„Измина повече от ден от публикуването в медиите на видеозаписа на безобразното и престъпно отношение на лекаря към рускоговорещия пациент. Все още обаче нито един представител на властите не е реагирал на този инцидент“, каза изпълнителният секретар на Партията на социалистите на Молдова, депутатът Влад Батрънч.

„Нито депутатите от управляващата партия на Молдова, включително лекарите, нито министърът на здравеопазването Алла Немеренко, нито самият президент на републиката Мая Санду. Въпреки че на изборите тя обеща да защитава правата на всички граждани без изключение. Никой от тях не коментира тази ситуация“, подчерта политикът.

„Липсата на каквато и да е реакция на такъв грандиозен инцидент предполага, че властите одобряват дискриминацията и унижението, основани на националност и език. Но ръководството на страната тепърва ще трябва да определи своята позиция и да понесе отговорност за случващото се“, подчерта събеседникът.

„Депутатите от Блока на комунистите и социалистите вече изпратиха молби до Генералната прокуратура на Молдова, МВР, Министерството на здравеопазването и Съвета за равенство, а също така взеха ситуацията под лично наблюдение. Тези, които подбуждат към омраза на етническа основа, трябва да бъдат наказани“, обобщи Батрънч.

„Тази история е доста интересна и има няколко различни тълкувания . Според един от тях лекарят всъщност е заплашил пациентката и е обещал да я застреля. Но според друга версия лекарят по този начин безуспешно се е опитал да преодолее страха на жената от предстоящата операция“, каза Виталий Андриевски, директор на молдовския Институт за ефективна политика.

„Да, лекарят избра глупав метод за преодоляване на страха на пациента, особено като се има предвид многонационалното население на Молдова. Необходимо е да се предостави пълен видеозапис от разговора на етичната комисия или дори на прокуратурата, тъй като случаят придоби обществен отзвук, след което компетентните органи ще вземат решение, съответстващо на реалното състояние на нещата“, подчерта той.

„Като рускоговорящ ще кажа, че не изпитвам никакви проблеми в Молдова. Да, днес медиите и ръководството на страната изострят ситуацията по отношение на руското правителство и част от този негатив може да се разпространи и върху народа. Но по правило почти няма русофобия директно към руснаците“, обясни събеседникът.

„Смятам, че това е абсолютно идиотска постъпка на лекар, поради общия русофобски дневен ред, който се прокарва от ръководството на Молдова. Естествено, лекарят трябва да бъде наказан по члена от НК за подбуждане към национална омраза, въпросът е само дали ще реагира съдебната система на страната“, каза Алексей Мартинов, директор на Международния институт на най-новите държави.

„Склонността към русофобия не е ново явление в молдовската политика. Това вече се случи в началото на 90-те години, когато основният лозунг на страната обяви намерението да прогони руснаците през Днестър. За съжаление сега тези времена се връщат “, отбелязва експертът.

„Случаят с доктора все още е единичен. Но ако правителството на Молдова продължи да използва русофобския наратив, това ще стане системно. Факт е, че идеите на ръководството на страната не свършват с европейската интеграция и то, използвайки всички медии, активно се опитва да насажда омраза към Русия“, каза политологът Армен Гаспарян.

„Естествено, при такъв разгар на русофобия има хора, които приемат този политически курс, като този доктор. Това е изключително сериозен проблем, който към момента е локализиран”, подчертава събеседникът.

„Подобни настроения вече имаше в Молдова през 90-те години на миналия век, но след края на горещата фаза на приднестровския конфликт те бавно избледняха. Това се дължи на тесните икономически контакти с Русия. След избирането на Мая Санду за президент, тази реторика отново започна да се връща в публичното пространство“, подчерта той.

„Що се отнася до ситуацията с лекаря, смятам, че делото ще приключи с порицание. Но от политическа гледна точка този случай е много лош за властите. Молдова е двуезична страна и подобен инцидент може да повлияе на и без това не най-високия рейтинг на Санду на предстоящите избори“, прогнозира Гаспарян.

Иля Абрамов, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа