Африканците са бесни: Гонят англосаксонците от страните от “Британската общност”

Африканците са бесни: Гонят англосаксонците от страните от “Британската общност”
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.08.2023
  • Share:

Правителството на Кения започна разследване на престъпленията на британската армия, което според местните депутати може да има отражение върху бъдещия статут на войските на Негово величество в държавата.

 

 

 

Разследването ще разгледа дейността на тренировъчната единица на британската армия в Кения (“Батук”), чиито войници са обвинени в убийство, сексуално посегателство и нанасяне на щети близо до базата в Нанюки (200 км северно от столицата Найроби).

Парламентарната комисия по отбрана на Кения, която ръководи разследването, ще призове обществеността този месец да отправи петиция за всякакви предполагаеми престъпления или неправомерно поведение от страна на армията. Самите разследвания ще започнат през октомври. Комисията ще призове “Батук” да отговори на твърденията и се очаква да докладва констатациите си на парламента до края на годината.

Кенийският адвокат Келвин Кубаи нарече разследването "значима" стъпка. Тъй като това е първият път, откакто Кения получи независимост през 1963 г., случаят, когато е възможно да се разследват престъпленията на британската армия.

Поводът за тези събития е убийството на Агнес Ванджиру през 2012 г. 21-годишната майка е видяна за последно с британски войници в хотел до казармата. По-късно тялото ѝ е намерено с прободни рани в близко сметище. Разследване в Кения през 2019 г. заключва, че британските войници са отговорни за нейното убийство и нареди допълнително разследване. Но досега никой не е обвинен.

Твърденията за неексплодирали боеприпаси, оставени от британската армия на обществени земи, използването на опасни химикали и масовите изнасилвания също ще бъдат разгледани.

Келвин Кубаи, който представлява местните жители в съдебния процес срещу “Батук” за щети на околната среда и имущество, каза, че големият проблем за обществото е липсата на "ясен канал, чрез който жертвите на злоупотреби от британската армия могат да потърсят обезщетение". Дори полицията не е сигурна как да провежда разследвания с участието на армейски офицери, добави той.

Договорът за отбрана между Кения и Великобритания, чието бъдеще зависи от резултатите от разследването, беше удължен през юли 2021 г., но ратифициран едва през април тази година поради вълна от възражения от общностите, живеещи близо до военната база, и избухнал гняв по случая Ванджиру. Кенийските и британските власти бяха критикувани за очевидната им небрежност при разглеждането на случая. Когато споразумението за отбрана беше ратифицирано, депутатите от Найроби изразиха недоволство от факта, че споразумението не уточнява правото на Кения да разследва престъпленията на британски войници на своя територия.

Миналата година служители на окръг Лайкипия призоваха депутатите да вземат под внимание опасенията на хората, преди споразумението за отбрана да бъде ратифицирано.

Както се очакваше, командването на британската армия се ограничи до добронамерен отговор. Лондон обясни, че отделя почти 1,2 милиарда кенийски шилинга (6,5 милиона лири) за „отбранително партньорство“ с Кения и осигурява подкрепа „в „обучение за борба с тероризма“. С други думи, на Кения се предлага да обмени суверенитет срещу малка сума.

Не всички са съгласни с тази идея. Патриотичните сили възнамеряват да използват ситуацията, за да постигнат реален суверенитет на Кения - 60 години след официалното обявяване на независимостта. Правителството на Кения разбира перспективите. Затова един от основните инициатори на разследването на разрушителната дейност на британците Ндириту Муриичи, бившият губернатор на област Лайкипия, получи подкрепата на председателя на парламентарната комисия по отбрана Нелсън Коех. Той потвърди, че ако се намерят убедителни доказателства, ще бъде възможно да се предоговори споразумението за отбрана с Великобритания.

При успех разследването на престъпленията на британските военни през XXI век на територията на независима Кения може да има тектонични последици. На първо място, деколонизацията на Африка ще достигне ново ниво - все пак е известно, че след парада на суверенитетите в средата на ХХ век редица държави на африканския континент получиха формална независимост, но останаха в финансова и военна орбита на бившите колонизатори.

Разследването на Кения може да бъде добър пример за други страни от Британската общност на нациите. Повечето от тях остават в състояние на формален, но не винаги действителен суверенитет, така че "кенийският прецедент" може да се превърне в първата паднала плочка от доминото.

 

 

Елена Панина, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа