Не сте желани тук! Багдад възобнови преговорите със САЩ за бъдещето на антиджихадистката коалиция

Не сте желани тук! Багдад възобнови преговорите със САЩ за бъдещето на антиджихадистката коалиция
  • Публикация: 
  • Дата:  
    12.02.2024
  • Сподели:

Иракските власти заявиха в неделя, че са възобновили преговорите със Съединените щати за бъдещето на антиджихадистката коалиция, съобщава АФП. Багдад изрази надежда, че те няма да бъдат прекъснати и скоро ще доведат до резултат.

 

Припомняме, че първият кръг от преговорите започна на 27 януари, но беше бързо преустановен, след като атака с дрон уби трима американски военни в база в Йордания на следващия ден, което доведе до ответни удари на САЩ.

"Върховната иракска военна комисия поднови в неделя срещите си с международните коалиционни сили в Багдад, каза в изявление генерал Йехия Расул, военен говорител на иракския премиер. Докато нищо не наруши спокойствието на тези разговори, срещите ще се провеждат редовно, за да се постигне работата на комисията възможно най-скоро", добави той.

Расул каза, че срещите са били насочени към определяне на времева линия за постепенно изтегляне на коалиционните сили от Ирак, водещо до края на мисията им.

Водената от САЩ военна коалиция беше сформирана през 2014 г. за борба с групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) - годината, в която джихадистката групировка превзе почти една трета от територията на Ирак и части от съседна Сирия.

Американски и съюзнически войски са били атакувани повече от 165 пъти в Близкия изток от средата на октомври при атаки, свързани с войната Израел-"Хамас" в Газа.

По-голямата част от атаките са поети от "Ислямската съпротива" в Ирак, хлабав съюз от подкрепяни от Иран групи, разгневени от подкрепата на САЩ за Израел.

Съединените щати отвърнаха с няколко смъртоносни удара, насочени към тези групи.

Вашингтон разполага с 2500 войници в Ирак и около 900 войници в Сирия като част от коалицията срещу ДАЕШ.

Нейните войски в Ирак са разположени по покана на Багдад, но тези в Сирия са разположени в райони извън контрола на сирийското правителство.

В момента американските войски в Ирак оказват помощ на правителствените сили, за да предотвратят повторното появяване на джихадистите.

За да заменят международната коалиция, иракските власти искат да се включат в двустранно военно сътрудничество с държавите-членки, участващи в силите.

Но процесът вероятно ще бъде дълъг. В изявление от четвъртък от коалицията се казва, че целта сега е да се оцени напредъкът, постигнат в победата над джихадистите, и да се обсъди бъдещият преход на мисията на коалицията.

Станете почитател на Класа