Пентагонът призна критично изоставане от Русия

Пентагонът призна критично изоставане от Русия
  • Публикация: 
  • Дата:  
    16.03.2024
  • Сподели:

NORTHCOM: Русия критично надминава Съединените щати по размера на флота ледоразбивачи

 

 

Пентагонът призна критично изоставане от Русия

 

 

Съединените щати критично изостават от Русия по броя тежките ледоразбивачи, заяви главата на Северното командване на американските въоръжени сили (NORTHCOM) Грегъри Гийо по време на слушанията в Сената.

Сенаторът от Мейн Ангъс Кинг поиска от генерала да потвърди информацията, че САЩ разполагат само с един изправен тежък ледоразбивач срещу около 40 руски.

«Това е вярно, сенатор. .. Нас критично ни превъзхождат в ледоразбивачния флот — бел.ред.)», призна военният.

Според Гийо, дори и с отчитане на поръчаните кораби ледоразбивачният флот на САЩ все пак ще отстъпва значително от руския.

„Това ограничава нашата свобода на маневриране в региона“, подчерта офицерът.

През месец януари тази година президентът на Руската Федерация Владимир Путин участва в церемонията по пускането в експлоатация на атомния ледоразбивач «Ленинград».

Той отбеляза уникалността и размера на руския ледоразбивачен флот. Държавният глава на РФ добави, че ледоразбивачите дават на Русия колосално конкурентно предимство в икономическото развитие на Арктика.

По-рано съобщихме: «Икономическото и политическо влияние на Русия в Арктика е огромно»

Кремъл успешно използва редица фактори, за да спечели пространство за маневриране в Арктика. Има много арктически и околоарктически острови със споделено управление, които делегират контрола върху националната отбрана на по-крупен субект. Например в Дания това са Фарьорските острови и Гренландия, а в случая с Шпицберген – Норвегия. В същото време органите на местното самоуправление притежават висока степен на автономност, пише Foreign Policy.

Във всяка от тези територии Москва разшири влиянието си при „твърде слабата съпротива“ от страна на Осло или Копенхаген, отбелязва Foreign Policy.

Русия увеличи икономическото и политическото си влияние върху Шпицеберген, „възползвайки се“ от двусмислеността на договора от 1920 г., който ограничава „суверенната способност“ на Норвегия да участва в „традиционни отбранителни дейности“ на острова.

Москва извършва огромна миннодобивна дейност в Шпицберген и настоява, че Осло няма право да налага санкции върху транспортирането на товари до руските селища на архипелага, пише изданието.

Станете почитател на Класа