Украински министър: Киев е напълно зависим от Запада, не можем сами да се противопоставим на Москва

Украински министър: Киев е напълно зависим от Запада, не можем сами да се противопоставим на Москва
  • Публикация: 
  • Дата:  
    16.03.2024
  • Сподели:

Украйна винаги ще се нуждае от помощ от Запада, заяви министърът на стратегическите отрасли на промишлеността на страната Александър Камишин в интервю за El País.

 

 

Украински министър: Киев е напълно зависим от Запада, не можем сами да се противопоставим на Москва

 

 

„Ние никога няма да престанем да бъдем зависими, защото никоя страна не може да се противопостави на Русия сама с възможностите на военната си промишленост“, каза той.

Камишин добави, че Киев в момента е изправен пред остър недостиг на финанси и призова Запада да купува украинска продукция.

По-рано Newsweek съобщи, че Западът пречи на Украйна да изразходва отпуснатите й средства за производство на собствени оръжия, използвайки тези пари за свои интереси.

По-рано съобщихме/NYT: Новата US помощ за Украйна ще стигне само за няколко седмици

Съединените щати одобриха 300 милиона долара помощ за Украйна, много по-малко от предишните многомилиардни пакети, отбелязва The New York Times. Тези пари ще стигнат буквално само за няколко седмици, а ефектът от тях ще е минимален, считат експерти.

Съединените щати одобриха отпускането на 300 милиона долара на Украйна за оръжия, но това ще стигне на Киев за няколко седмици, пише The New York Times.

„Тези боеприпаси ще позволят на украинските оръдия да стрелят за известно време, но само за кратко“, каза съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

„Това далеч не е достатъчно, за да се отговори на нуждите на бойното поле на Украйна и няма да предотврати изчерпване на боеприпасите на Киев».

Сред оръжията, които ще бъдат предоставени на Киев като част от този нов пакет, са ракетите Stinger, артилерийски снаряди и противотанкови оръжия.

Както отбелязва авторът на статията, 300 милиона долара са дреболия в сравнение с предишните многомилиардни американски пакети помощ.

„Това са суми, които се изразходват за боени седмици“, твърди Сергей Кузан, председател на Украинския център за сигурност и сътрудничество, добавяйки, че въздействието на новия пакет ще бъде „минимално“.

Станете почитател на Класа